Hindistan’daki Demir-Çelik Tesisleri Koklaşabilir Taş Kömürü İthalatında Avustralya'ya Olan Bağımlılıklarını Azaltmada Başarılı Oldular

26 Eylül 2023

Hindistan ülke yönetiminden bir yetkili, 25/09/2023 tarihinde yaptığı açıklamada, Hindistan'ın gerçekleştirmekte olduğu toplam koklaşabilir taş kömürü ithalatında Avustralya'nın payının, ülkedeki yerli demir-çelik fabrikalarının taş kömürü gereksinimlerini alternatif kaynaklarla çeşitlendirmeleri sonucunda, içinde bulunduğumuz 2023-24 mali yılının ilk iki ayında bir önceki pay olan %70'e göre %50'ye gerilediğini duyurdu.

Hindistan Demir-Çelik Bakanı N.N. Sinha, yerli demir-çelik üreticilerinin Avustralya'ya alternatif yeni kömür kaynakları bulmak üzere ABD, Rusya, Kanada, Yeni Zelanda ve Moğolistan ile kurdukları bağlantıların başarılı sonuçlar verdiğini dile getirdi. 

Bakan, Hindistan'ın koklaşabilir taş kömürü ithalatının geçen 2022-23 mali yılında 56 milyon metrik tona ulaştığını, tutarın %52'sinin Avustralya'dan geldiğini, bir önceki 2021-22 mali yılında gerçekleştirilmiş olan toplam 57 milyon metrik tonluk koklaşabilir taş kömürü ithalatının ise %70’inin Avustralya’dan gerçekleştirilmiş olduğunu vurguladı.

2023-24 mali yılının Nisan-Mayıs döneminde toplam 9,9 milyon metrik ton ithalat gerçekleştirilirken, ithalatın %50'si Avustralya'dan sağlandı.

2023-24 Nisan-Haziran çeyreğinde ise ABD'den koklaşabilir taş kömürü ithalatının 1,65 milyon metrik ton olarak gerçekleşmiş olduğu öngörülürken, söz konusu rakam ABD'yi Hindistan'ın ikinci büyük kömür sağlayıcısı durumuna getiriyor.

Kaynak: steelorbis
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü