Hindistan'ın Devlet Enerji Devi, Krizden Kaçınmak İçin Gözünü Kömür Dışalımına Çevirdi

24 Ocak 2022

Hindistan yeni bir elektrik krizinden kaçınmaya çalışırken ülkenin en büyük elektrik üreticisi kömür dışalımı kampanyasını hızlandırıyor.

Hindistan devleti tarafından işletilen Ulusal Termik Güç Firması’nın internet sitesinde yayınlanan belgelere göre, firma iki yıl aradan sonra ilk uluslararası ihalesini yaptığı Ekim ayından bu yana yaklaşık 10 milyon ton denizaşırı kömür edinme arayışında. Ülke yönetiminin yerel üreticileri kayırma yönündeki baskılarına yıllarca destek verdikten sonraki bu geri dönüş,  geçen yıl kesintileri ve elektrik kısıtlamalarını tetikleyen yakıt kıtlığının yinelenmesi konusundaki endişelerin altını çizmekte.

Yeni Delhi merkezli firma, Hindistan'da tipik olarak yaz aylarında soğutma amaçlı güç tüketiminin artması sonucu enerji istemindeki artışın başladığı Nisan ayından bugüne kargoları güvence altına almayı hedeflemekte.

Hint elektrik üreticileri, geçen yılki enerji krizinin ardından stoklarını yeniden oluştururken, göreceli olarak yüksek küresel fiyatlar ile yerli madencilerin üretimi artıracağına ilişkin güvenceleri göz ardı ederek deniz yoluyla taşınan kömür piyasasına geri dönmekteler. Sözkonusu gelişme, ülke yönetiminin yerli kömür üretimine öncelik verme politikasında bir gerileme yaratsa da, kömür rezervlerinin yalnızca birkaç günlük sunumu gerçekleştirebilecek düzeye kadar düşmüş olduğu geçen yılki sıkıntının yinelenmesini önlemeye yardımcı olacaktır.

Ulusal Termik Güç Firması, Adani Girişimcilik Firması’ndan bir milyon ton denizaşırı kömür satın almayı kabul ederken kalan bölümü için ise geçen haftaki 5,75 milyon tonluk ihale de içerisinde olmak üzere ihaleler açtı.

Mumbai merkezli Elara Capital India firmasının başkan yardımcısı Rupesh Sankhe, "Açılmakta olan ihaleler, yaz aylarında çok güçlü bir elektrik istemi beklentisi içerisinde olduklarını ve tüm edinim seçeneklerini açık tutmak istediklerini gösteriyor.” yorumunda bulundu. Sankhe ayrıca, "Son zamanlarda kömür madenciliği firması Coal India ile kömürün kalitesi konusunda sorunlar yaşadılar, dolayısıyla yapmakta oldukları dışalım da kömürün kalitesi ile ilgili risklerden korunmanın bir yolu olabilir." yorumunu da ekledi.

Ulusal Termik Güç firmasının internet sitesindeki bilgilere göre firma, ortak yatırımlarıyla birlikte, %83'ü kömürle çalışan yaklaşık 68 GW'lık elektrik üretim kapasitesine sahip. Bu düzeyde bir termal üretim kapasitesi, firmayı Hindistan'ın en büyük fosil yakıt tüketicisi durumuna getirirken yılda 170 milyon tonluk kömür tüketimi gerçekleştirmesiyle de yine firmayı tüm ülkenin toplam kömür tüketiminin yaklaşık beşte birini gerçekleştirir bir konuma yerleştiriyor.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü