Hindistan’ın Enerji Dağılımında Kömürün Payı 2 Yılın En Yüksek Düzeyine Ulaştı

09 Nisan 2021

Ülke yönetimi verilerine göre Hindistan’ın elektrik üretiminde kömürün payı, içinde bulunduğumuz yılın ilk üç ayında en az dokuz çeyrekteki en yüksek düzeyine yükselerek kömürden vazgeçilmesi pahasına yürütülen yenilenebilir enerjiye geçiş eğilimini tersine çevirdi. 

2020 yılında yenilenebilir enerjinin payı, küresel salgını engellemek amacıyla uygulanan kapanmaların sonucunda toplam güç isteminin küçülmesiyle yükselmişti.

İçinde bulunduğumuz yılda mevsimsel etkenler, hidroelektrik de içerisinde olmak üzere hava durumuna bağlı durumdaki yenilenebilir enerji kaynaklarının çıktılarını, kömürün enerji üretimindeki payının toparlanmasına yardım eder bir biçimde sınırladı.

Reuters Haber Ajansı’nın, Hindistan’ın federal elektrik dağıtım şebekesinden sorumlu kurumu olan POSOCO’nun günlük yük dağıtımı bilgilerinden yaptığı analize göre elektrik üretiminde kömürün ve linyitin payı 31 Mart’ta sona eren çeyrekte, geçen yılın aynı dönemindeki %75,9 oranı ile karşılaştırıldığında %78,9’a yükseldi.

Verilere göre, kömürün Hindistan'ın yıllık elektrik üretimine katkısı, on yıllar boyunca kömürden üretilen enerjiden sapmayı gösterir bir biçimde 2020 yılında üst üste ikinci yıl olarak gerilemişti.

Yenilenebilir enerjilerin payındaki düzenli artış, 12 Ağustos'ta elektrik üretiminde kömürün payının on yıllardır ilk kez %60'ın altına düşmesiyle doruğa ulaşmıştı.

Veriler, kömürün günlük elektrik üretimine katkısının, beş aydan biraz daha uzun bir süre sonra, 31 Mart’a kadar 9 kez daha tekrarlanan bir gelişmeyle ilk kez 20 Ocak’ta en az 750 günden sonra %80’in üzerine çıktığını gösterdi.

Kömür yakıtlı üretimdeki toparlanma, Hindistan'ın genel elektrik isteminin büyümeye dönmesiyle aynı zamana denk geldi: POSOCO verilerine göre, ülkenin elektrik istemi ve kömüre dayalı enerjinin payı Eylül ayından itibaren yedi ay boyunca arttı.

Hindistan'ın yıllık elektrik istemi, elektrik tüketiminin Ağustos ayına kadar 6 ay boyunca azalmasıyla birlikte Mart ayında sona eren mali yılda en az 35 yıldan sonra ilk kez küçüldü.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü