Hindistan'ın Petrol Talebindeki Artışın 2024 Yılında Yavaşlayacağı Öngörülüyor

14 Aralık 2023

Pandemi sonrası toparlanmanın hem Çin hem de Hindistan'da ivme kaybetmeye başlamasıyla, Hindistan'da ham petrol talebi artışının önümüzdeki yıl yavaşlayacağı tahmin ediliyor.

Rystad Energy'ye göre Hindistan'ın petrol talebi artışının bu yıl günlük 290.000 varil seviyesinden 2024'te günlük 150.000 varil seviyesine düşeceğini tahmin ediliyor. Bloomberg'in bir raporuna göre bu durum, talep artış oranını 2011 ile 2019 yılları arasındaki döneme benzer bir seyir izlemesine sebep olabilir.

Hindistan, Çin ile birlikte dünyanın en büyük üçüncü petrol tüketicisi olmakla beraber enerji talebi ve GSYH’si küresel ortalamadan daha hızlı büyümektedir. Hindistan geçen yıldan bu yana Avrupa Birliği tarafından yaptırım uygulanan Rus petrolünün en büyük alıcılarından biri haline gelmiştir.

Analistler Hindistan'ın rekor seviyede seyreden petrol talebinin ekonomi olağan seyrine döndükçe yavaşlayacağını öngörüyor. Tahminlere göre bu durum, zayıf taleple birlikte arz bolluğu olması nedeniyle zaten baskı altında olan fiyatlar üzerinde daha da fazla baskı yaratabilir.

Kaynak: OilPrice
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü