Hint Boru Üreticileri Çelik Dışsatımına Yasaklama Getirilmesini İstiyor

25 Mayıs 2021

Hindistan Boru Üreticileri Birliği (HBÜB), çelik fiyatlarının düzene kavuşturulabilmesi için ülke yönetiminin el koymasını istedi. Birlik, sektörü temsil eden kuruluş olarak, Hindistan Çelik Bakanı Dharmendra Pradhan'a gönderdiği yazıda ülkedeki etkili çelik üreticilerinin ürünlerini uluslararası pazarlara yönlendirmelerini önlemek amacıyla çelik dışsatımına geçici süreyle yasak getirilmesi isteminde bulundu. Birliğin sözkonusu gönderisinde, "Boru üreticileri ile çok küçük, küçük ve orta boy işletmeler, yükselen fiyatlar ile piyasadaki çelik kıtlığı nedeniyle uzun süredir sorunlu durumda. Çelik Bakanlığı'na başvurarak, fiyatların düzenlenmesi ve çelik dışsatımına geçici yasaklama getirilmesi konusunda nazik müdahaleniz isteminde bulunuyoruz." açıklaması yer alıyor.    
 
HBÜB, “Son 10 ayda ulusal pazarda çelik fiyatları %60'ın üzerinde yükseldi, önümüzdeki günlerde ise ton başına 4.000 Hindistan Rupisi daha yükselmesi bekleniyor. Sözkonusu durum hammadde gereksinimleri için tümüyle entegre çelik fabrikalarına bağımlı durumda olan aşağı yönlü endüstrilerin varlıklarını sürdürmesini olanaksız duruma getirdi. Bu yüzden birkaç alt sektör kapanırken çok daha fazlası ise kapanmanın eşiğindeler." vurgusunu yapıyor.
 
HBÜB ayrıca, "Petrol ve gaz boru hatları için API düzeyinde (API, petrol ve gaz boru hatlarında kullanılan borular için geçerli olan kalite standardıdır. Ç.N.) üretim yapan sektörlerde fiyatlar bir kaç ay öncesine göre %100-125 oranlarında artış gösterdi. Ticari olarak alım satımda bile fiyatlar 37.500 Hindistan Rupisi dolaylarından bugün 70.000 Hindistan Rupisi'ne yakın düzeylere yükseldi ve yükselmeye de devam ediyor. Bu durum, belirli bir geçerlilik süresine gereksinim duyan proje tabanlı işlerimizi olumsuz yönde etkiledi. Birincil çelik üreticileri, fiyat yükselişlerini bir an önce paraya çevirmek için bir kaç günün üzerinde geçerlilik süresi vermiyorlar, bu da çelik fiyatlarındaki dalgalanma nedeniyle büyük boşluklara ve sonuçta da kayıpların ortaya çıkmasına neden oluyor. Anlatılan nedenler, boru döşeme ile yapı sektörü işlerinin çoğunu yavaş işler duruma getirirken ülke yönetiminin de altyapıyı daha hızlı bir biçimde geliştirme çabalarını boşa çıkarıyor." diye de ekliyor.
 
Kaynak: steelguru
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü