Honda ve Sony Firmaları Elektrikli Otomobil Üretmek İçin Bir Ortak Girişim Şirketi Kurmak Üzere Resmi Anlaşma İmzaladılar

17 Haziran 2022

Sony ve Honda Motor firmaları 2025 yılından itibaren satışa sunulması hedeflenen yeni bir elektrikli araç üretmek üzere bir ortak girişim firması kurulması için 16 Haziran Perşembe günü resmi olarak anlaşmaya vardılar.

Diğer küresel otomotiv firmaları ile kıyaslandığında, aynen Toyota gibi elektrikli segmente görece geç giriş yapan Honda firması, bu alanda daha atak davranması ve karbon emisyonsuz yüksek teknolojili araçlar geliştirmesi konusunda kendi yatırımcılarının yoğun talep baskısı altında bulunuyor.

Hali hazırda sadece tek bir elektrikli araç modeli sunan Honda firmasından yapılan açıklamada, bu segmentteki model sayısını otuza çıkartacakları ve 2030 yılı itibarıyla yılda yaklaşık iki milyon adet elektrikli araç üretmeyi hedefledikleri belirtildi.

İmzalanacağı ilk kez geçtiğimiz Mart ayında duyurulan Honda ve Sony arasındaki bu ortak girişim projesi kapsamında, otomotiv üretimi ve pazarlamasının Honda tarafından yapılacağı, Sony firmasının ise aracın akıllı ve yüksek teknolojili olmasını sağlayacak yazılım kısmından sorumlu olacağı öğrenildi.

Kurulacak bu ortak girişim firmasına her iki firmanın da beşer milyar yen tutarında yatırım yapacakları açıklandı.

Honda’nın üst düzey yöneticilerinden Yasuhide Mizuno’nun yeni şirketin yönetim kurulu başkanlığı ve icra kurulu başkanlığını yürüteceği, Sony’nin başkan yardımcısı Izumi Kawanishi’nin ise operasyonlardan sorumlu genel müdür olacağı bildirildi.
Honda firmasından bu yılın başında yapılan bir açıklamada da, General Motors ile birlikte ortak bir platform üzerinde düşük fiyatlı elektrikli araçlar üretmeyi planladıkları ve GM firmasının 2024 yılından itibaren kendileri için iki adet yeni elektrikli SUV modeli araç üretecekler duyurulmuştu.
 
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü