Hükümetlerin Yapay Zeka Araçlarını Düzenleme Çabaları

20 Nisan 2023

İtalya Veri Koruma Kurumu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Nisan ayı sonuna kadar veri koruma ve gizlilik taleplerine uyması halinde OpenAI'nın ChatGPT yapay zeka teknolojisi üzerindeki geçici yasağını kaldıracağını söyledi.

Microsoft destekli ChatGPT’ye benzer yapay zekadaki hızlı gelişmeler, hükümetlerin teknolojinin kullanımını düzenleyen yasalar üzerinde anlaşmaya varma çabalarını zorlaştırıyor.

Ulusal ve uluslararası yönetim organlarının yapay zeka araçlarını düzenlemek için attığı son adımlar şunlardır:

İngiltere
İngiltere, Mart ayında yapay zekayı yönetme sorumluluğunu yeni bir organ oluşturmak yerine insan hakları, sağlık, güvenlik ve rekabet düzenleyicileri arasında dağıtmayı planladığını söyledi.

Çin
Çin Siber Uzay Kurumu, 11 Nisan’da firmaların halka arzları başlatmadan önce yetkililere güvenlik değerlendirmeleri sunmalarını isteyerek, yapay zeka hizmetlerini yönetmek için taslak önlemler açıkladı.

Avrupa Birliği
Avrupa Veri Koruma Kurulu, 13 Nisan'da ChatGPT’deki gelişmeleri takip eden bir ekip kurduğunu söyledi. Bu, gizlilik kuralları belirleme konusunda ortak bir politikaya yönelik önemli bir ilk adım olarak görülüyor.

ABD
Biden yönetimi 11 Nisan'da yapay zeka sistemleri için potansiyel önlemler hakkında kamuoyunun yorumlarını istedi. Biden daha önce bilim ve teknoloji danışmanlarına yapay zekanın hastalık ve iklim değişikliği hakkında yardımcı olabileceğini, ancak ulusal güvenlik, ekonomi ve topluma yönelik potansiyel riskleri ele almanın da önemli olduğunu söylemişti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü