Hurda Gemiden Ekonomiye Katkı

18 Mart 2021

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kontrolünde geçen yıl geri dönüşümü sağlanan 108 hurda gemiden ekonomiye 450 milyon dolar katkı sağlandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Gemi Geri Dönüşüm Sektörü, demir çelik fabrikaları ve haddehanelerin hurda hammadde ihtiyaçlarının sağlanması ve hurda hammadde ithalatının düşürülmesine katkı sağlıyor.

Bu kapsamda, geçen yıl geri dönüştürülen gemilerin toplam çelik ağırlığı 855 bin ton oldu. Çelik ağırlıkların yüzde 14'ünü kuru yük, yüzde 25'ini platform, yüzde 4'ünü romorkör, yüzde 1'ini duba-barç, yüzde 11'ini tanker, yüzde 19'unu yolcu ve yüzde 26'sı da diğer gemilerden oluştu.

Son 5 yılda ise toplamda dönüştürülen 703 gemiden ekonomiye sağlanan katkı 1,2 milyar doları geçti. Geçen yıl 1.300 kişinin doğrudan istihdam edildiği gemi geri dönüşüm sektöründe, dönüşüme bağlı olarak gelişen, gemi yan sanayi, tekne bakım/tamir sanayi haddehaneler, müteahhitler, taşeronlar, nakliyeciler yardımcı hizmetler ile birlikte yaklaşık 10 bin kişiye dolaylı istihdam sağlanmış oldu.

Kaynak: NTV Haber
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü