İçinde Bulunduğumuz Yılda Alüminyumun Fiyatının 30 Yılın En Yüksek Düzeyine Ulaşması Bekleniyor

08 Şubat 2022

Çeşitli madenlerin üretim devi Avrasya Doğal Kaynakları Grubu’nun tepe yöneticisi Benedikt Sobotka 27 Ocak 2022 tarihinde yaptığı açıklamada, alüminyum metalinin fiyatının önemli bir eşik olan ton başına 3.000 ABD Doları’nı yılın başında bir kez daha aşmış olmasıyla Londra Metaller Borsası’nda işlem gören diğer ana metallerin fiyatlarını geride bırakma konusunda içinde bulunduğumuz yılda güçlü bir potansiyele sahip olduğunu dile getirdi.

Sobotka, alüminyum piyasasının art arda ikinci yılda da büyük bir açık vereceğini ve görünür stokların, 2007 yılının ortası ile 2009 yılının başı arasındaki dönemde küresel finans piyasalarında ve bankacılık sistemlerinde yaşanmış olan ağır küresel krizden bu yana en düşük düzeyde kalacağını söyledi.

Alüminyumun fiyatı, geçen yıl 13 yılın en yüksek düzeyine çıkarak yıllık ölçekte %40'tan fazla artmıştı.

Sobotka, Çin'in alüminyum sunumundaki büyümenin, ülkede enerji tüketimi konusundaki sıkı kontroller ve atıl durumdaki ergitme kapasitesinin yavaş bir biçimde artmasıyla kısıtlanacağı yorumunda bulundu.

Sobotka bunun yanısıra, Rusya dışında Avrupa kıtasındaki ergitme kapasitesinin zaten 700.000 ton ya da diğer deyişle yaklaşık %14 oranında azaltılmış olduğuna dikkat çekerek “Dahası, yerkürenin karbondan arındırılması çabalarının hızlanması ile birlikte yükselen enerji fiyatları, Çin dışındaki yerlerde de kapasiteye yapılan eklemeleri sınırlandırmakta. Gerçekten de Avrupa’da daha da çok sayıda ergitme kapasitesi azaltımı görebiliriz.” yorumunu ekledi.

Sobotka, alüminyum isteminin Çin'in altyapı yatırımları tarafından desteklendiğini, yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanmanın, artan elektrikli araç üretiminin ve geri dönüştürülebilir alüminyum ambalajın kullanımının artmasının, alüminyum istemindeki artışın alüminyum sunumunda küresel ölçekte gözlenen büyümenin üzerinde olmasını sağlayacağını vurguladı.

Sobotka, “Sonuç olarak, 30 yılı aşkın bir süreden sonra en yüksek alüminyum fiyatlarını görebiliriz.” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü