İçinde Bulunduğumuz Yılda Filipinler, Çoğu Nikel Cevheri Çıkarmak Amaçlı Olmak Üzere Bir Düzine Madeni Devreye Sokmaya Hazırlanıyor

11 Mart 2022

Filipinler’deki yerli endüstri düzenleyicisi kurum, Cuma günü yaptığı açıklamasında, Filipinler'deki metal çıkarma amaçlı yaklaşık 12 yeni madenin, çoğunlukla nikel cevheri projeleri olmak üzere içinde bulunduğumuz yılda işler duruma geçmesi gerektiğini ve geçmesi durumunda yüksek fiyatlar üzerinden nakit para kazanan madencilik sektörünün "parlak" bir görünüme kavuşmasına katkıda bulunacağını dile getirdi.

Madenler ile Yerbilimleri Bürosu (MYB) ayrıca bir raporunda, Filipinler'in geçen yılki nikel üretim rakamının, toplamda 386.359 ton ile önceki yılın üretiminden %17 oranında daha yüksek, aynı zamanda altı yılın da en yüksek rakamı olduğunu duyurdu.

Endonezya’nın, paslanmaz çelik üretimi ile elektrikli taşıt araçlarının pillerinin üretimi için kullanılan başlıca girdilerden biri olan nikel metali cevherinin dışsatımını cevherin işlenmesi de içerisinde olmak üzere tam bir edinim zinciri oluşturmak amacıyla 2020 yılından başlayarak yasaklaması sonucunda Filipinler, Çin'in en büyük nikel metali cevheri sağlayıcısı oldu.

MYB başkanı Wilfredo Moncano, "Ukrayna'daki savaş Asya'ya sıçrayıp alım satımda aksamalara neden olmadığı sürece" Filipinler’in madencilik endüstrisi için orta dönemli görünümün pembe olduğu yorumunda bulundu.

Görev süresi Haziran ayında sona erecek olan Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, kendisinden sonra gelecek olan yönetimin bakır, altın, gümüş ile karmaşık durumdaki cevherlerin çıkarıldığı yüzey madenciliğine uygulanan dört yıllık yasağa son verilmesi de içerisinde olmak üzere kendisinin uyguladığı politikaları destekleyeceğinden umutlu.

Ülkenin ikinci büyük nikel cevheri madencilik firması olan Global Ferronickel Holdings'in başkanı Dante Bravo, ülkenin elindeki yerli nikel madencilerinin "bugüne kadar zaten hep en uygun kapasitede çalışıyor olmalarından dolayı” ulusal pazara yeni üreticilerin girişinin yerli cevher üretimini artıracağını belirtti.

Bravo, Reuters Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, metal fiyatlarının yükseliyor olması avantajına rağmen Filipinler’in yerli madencilik endüstrisi üzerinde yakıt fiyatları, yüksek enflasyon, yetişmiş işgücü kıtlığı, edinim zinciri kesintileri ve potansiyel olarak artan navlun ücretleri biçimindeki yüklerin devam etmekte olduğu yorumunu yaptı.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü