İçinde Bulunduğumuz Yılda Hindistan, Kritik Mineral Rezervleri İhale Sürecini Başlatacak

31 Ağustos 2023

Hindistan, yeşil enerjiye geçişini destekleme yolunda hammaddelerin yurtiçinden edinimini güvence altına alma planlarının bir parçası olarak önümüzdeki dört ay içerisinde yaklaşık 100 kritik mineral rezervi için ihale açma sürecini başlatmaya hazırlanıyor.

Hindistan Madencilik Bakanı Vivek Bharadwaj, Yeni Delhi'de basına verdiği söyleşide söz konusu rezervlerin nikel, lityum, kobalt, platin gibi metallerin yanı sıra nadir toprak elementlerini de içeren rezervler olduğunu açıkladı.

Bakan Bharadwaj, "İhaleler için yasal çerçeve oluşturuldu, rezervler de belirlendi." derken İhalelere yönelik tekliflerin Aralık ayına (2023) kadar netleşmesinin beklendiğini, ihalelerin ise üç ay sonra başlayabileceğini sözlerine ekledi.

Güney Asya ülkesi Hindistan, topraklarını önemli bir batarya ile elektrikli taşıt aracı üretim üssü durumuna getirmek, ayrıca net sıfır karbon salınımı hedefine ulaşmaya yardımcı olmak amacıyla kritik minerallerde kendisini güvence altına almak için çabalıyor. Hindistan günümüzde, kendi topraklarından lityum, kobalt, nikel gibi önemli girdiler durumundaki metalleri çıkaramıyor.

Bharadwaj, ülke yönetiminin, gerek küresel gerek yerli madencilik firmalarını sürece katılmaya teşvik etmek amacıyla arama maliyetlerinin yarısını geri ödemeyi planladığını dile getirdi. Yetkili Bakan, madencilik firmalarının madenleri işler duruma getirmesinin en az üç yıl sürebileceğini de sözlerine ekledi.

Hindistan, özel sektör madencilerinin girdi durumundaki metal cevheri rezervlerini aramasına izin vererek lityum gibi bazı kritik metal rezervlerinin araştırılmasını artırmak amacıyla geçen ay madencilik sektöründeki kurallarını değiştirmişti.
Değişiklikler, Jammu ve Keşmir ile Karnataka eyaletlerinde yakın zamanda belirlenmiş olan lityum rezervlerinin ihale yoluyla satışa sunulmasında kilit rol oynayacak.

Hindistan devleti tarafından işletilen bazı firmalar bu tür varlıkları bulmak için yerküreyi tararken, ülkedeki enerji sektörünün önde gelen firmaları olan Coal India Limited ile NTPC de sözkonusu minerallerin madenciliğini yapmak üzere planlar yapmaktalar. Devlet tarafından işletilen üç firmanın ortak girişimi olan Khanij Bidesh India firması, başta Avustralya ile Güney Amerika olmak üzere yurtdışındaki kritik maden varlıklarını satın almak amacıyla kurulmuştu.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü