İçinde Bulunduğumuz Yılda Peru Daha Fazla Bakır Çıkaracak, Lityum Çıkarma İzinleri ise Beklemede

12 Nisan 2023

Peru devletinden üst düzey bir yetkili Pazartesi günü (10/04/2023) yaptığı açıklamada, içinde bulunduğumuz yılda Peru'nun, topraklarındaki madenlerden 2,8 milyon ton bakır çıkarmayı beklediğini dile getirdi. Sözkonusu rakam geçen yılın üretim rakamına göre neredeyse %15 oranında bir sıçramaya karşılık gelirken And dağları ülkesi Peru’nun dışsatım rakamlarındaki en büyük kalem olan bakır için parlak bir noktaya işaret etmekte.

Peru’da, yerkürenin ikinci büyük bakır üreticisi ülkesinde, eski Başkan Pedro Castillo'nun görevden ayrılması sonrası ortaya çıkan politik krizin sonucunda bakır madenciliği sektörünün üretim düzeyinin Aralık ayından (2022) bu yana olumsuz etkilendiği görüldü.

Peru Enerji ile Madencilik Bakanı Oscar Vera, yeni üretim rakamı öngörüsünü duyurduktan sonra gazetecilerle yaptığı söyleşide, ülkenin madencilik sektörünün artık "normal bir biçimde çalıştığını" vurguladı. Mart ayı (2023) başlarında yayınlanmış olan bir Reuters incelemesi de, Peru’nun başlıca bakır madenlerindeki üretimin hızla yükseldiğini göstermişti.
Peru Bakanlık verilerine göre, ülkenin madenlerinden geçen yıl yaklaşık 2,44 milyon ton bakır çıkarıldı.

Bakan Vera ayrıca Bakanlık yetkililerinin ülkedeki madencilik projelerinin onay sürelerini yaklaşık iki yıldan yaklaşık altı aya düşürmek konusunda çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Vera, “Yılsonuna kadar bu hedefimize ulaşmayı ümit ediyoruz.” yorumunda bulundu.

Bakan, içinde bulunduğumuz yıl ile gelecek yıl boyunca Altamina bakır madeninin genişletilmesi ile birlikte Teck Resources firmasının Zafranal madencilik projesi ile Newmont firmasının Yanacocha Sulfuros madencilik projesi de içerisinde olmak üzere yaklaşık 7 milyar ABD Doları tutarında madencilik yatırımının öngörüldüğünü duyurdu.

Oscar Vera duyurusuna, lityum arama projeleri izinlerinin ise "önümüzdeki aylarda" onaylanmasını beklediği eklemesini yaptı.

Enerji ile Madencilik Bakanı Oscar Vera, şarj edilebilir bataryaların üretiminde önemli bir metal girdisi olan lityuma göndermede bulunarak, "Kanada'dan potansiyel yatırımcılarla görüştük ve Peru ülke yönetimi olarak başka bir mineralin de endüstriyelleşmesi ile ilgileniyoruz.” açıklamasını yaptı.

Peru ülke yönetimi Ağustos ayında (2022), ultra hafif metal olan lityumun gelişimini denetlemek üzere bir çalışma grubu oluşturmuştu.

Günümüzde yalnızca bir lityum cevheri arama projesi ülkenin Bolivya sınırına yakın güney Puno bölgesinde devam ediyor.

Projeyi yürüten Kanada Plateau Energy Metals firması, Falchani kaya yataklarında yaklaşık 4,7 milyon ton lityum karbonat rezervi bulunduğunu öngörüyor.

Peru’nun Latin Amerika’daki komşuları Şili, Arjantin ile Bolivya, topraklarındaki genişleyen tuz düzlüklerinde büyük metal rezervleri bulunduğuna inanılan ve "lityum üçgeni" olarak adlandırılan ülkeleri oluşturmakta.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü