IEA, Dünyanın 2030 Yenilenebilir Enerji Hedefinin Gerisinde Kaldığı Uyarısında Bulundu

07 Haziran 2024

Uluslararası Enerji Ajansı, yaklaşık 200 ülkeden delegeler bu hafta Bonn'da yeniden bir araya gelirken, dünyanın temiz enerji planlarının, geçen yıl BM iklim görüşmelerinde kararlaştırılan 2030 yenilenebilir enerji hedefine ulaşmak için gereken miktarın neredeyse üçte bir oranında gerisinde kaldığı uyarısında bulundu.

Kasım ayında Bakü'de yapılacak olan COP29 iklim zirvesine zemin hazırlamak üzere 10 gün boyunca sürecek olan BM görüşmelerinde yeni bir iklim finansmanı anlaşması ve sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik ulusal taahhütlerin yükseltilmesi üzerinde görüşülecek.

Müzakereler aynı zamanda geçen yıl Dubai'de düzenlenen COP28'de kararlaştırılan ve küresel yenilenebilir enerji üretim kapasitesinin 2030 yılına kadar üç katına çıkarılarak en az 11,000 GW'a yükseltilmesi hedefini de içeren planların nasıl yerine getirileceğine odaklanacak.

IEA tarafından salı günü açıklanan veriler, ülkelerin mevcut politikaları ve tahminlerine göre on yılın sonuna kadar 8,000 GW kapasitesinde yeni yenilenebilir enerji yatırımı yapılacağını gösteriyor. Bu kapasitenin neredeyse %40'ı ya da 3180 GW'ı Çin'in güneş, rüzgar ve hidroelektrik enerji planlarından oluşuyor.

Kaynak: Financial Times
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü