Ifo Enstitüsü’nün Yıl Sonu Almanya Ekonomi Raporu Yayınlandı

12 Aralık 2019

Münih merkezli Ekonomi Araştırma Enstitüsü Ifo, Alman ekonomisine ilişkin revize ettiği raporunu bugün (12 Aralık 2019) yayınladı. Raporun Alman sanayisi ile ilgili bölümünde özet olarak, sektörel resesyonun halen devam etmekle birlikte yatay bir seyre girdiği ve sektöre ilişkin beklentilerde de iyileşme kaydedildiği belirtildi.

Ifo tarafından yayınlanan yeni raporda daha önce 2020 yılı için öngörmüş oldukları %1.1lik büyüme tahmininde bir değişiklik yapılmadı, fakat daha önce 2021 yılı için öngördükleri %1.4 lük büyüme oranı yeni raporda %1.5’a yükseltildi.

Ifo’nun beklenti ve tahminler departmanı direktörü Timo Wollmershaeuser yaptığı açıklamada, Almanya’daki hizmet ve inşaat sektörlerinin performansının her geçen gün iyileşmekte olduğunu, ancak sanayi sektörünün henüz resesyondan çıkamadığını söyledi.

Bununla birlikte geleceğe ilişkin iyimser işaretlerin de belirmekte olduğu belirtilen raporda, sanayi siparişlerine ilişkin yeni gelen verilerin ve imalat sektöründeki temsilcilerin beklentilerinin iyileşmekte olduğuna vurgu yapıldı. Ayrıca mamul ürün ihracatında da Ekim ayında artış kaydedildiği belirtilerek, bütün bu göstergelere bakıldığında sanayi açısından dipten dönüşün başladığını ve tünelin ucunda ışığın göründüğünü söylemenin mümkün olduğu belirtildi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü