IHS Markit’in Hazırladığı Avro Bölgesi Mayıs Ayı PMI Endeksi Açıklandı

01 Haziran 2021

IHS Markit tarafından hazırlanan Avro Bölgesi Mayıs ayı satın alma yöneticileri endeksi (PMI) 1 Haziran Salı günü açıklandı. Bölge ülkelerindeki sanayi imalatı ve üretim faaliyetlerinin Mayıs ayında rekor bir hızla arttığı bildirildi. Bu olumlu verilerin ekonomik büyüme rakamlarına da yansıması ve girdi maliyetlerini olumsuz etkileyen tedarik dar boğazlarının da zamanla azalması bekleniyor.

Açıklanan verilere göre, bölge genelinde PMI endeksi Mayıs ayında 63,1 puana yükseldi. Endeks Nisan ayında 62,9 puan ölçülmüş ve Mayıs ayının ortasındaki flaş okuması da 62,8 puan olarak duyurulmuştu. Açıklanan rakamın, ilk ölçümlerin başladığı 1997 yılından bu yana gerçekleşen en yüksek endeks puanı olarak kayıtlara geçtiği belirtildi.

Bileşik PMI endeksinin altında yer alan sanayi üretim endeksinin ise, Nisan ayına göre miktar azalmakla birlikte, yine de güçlü bir görünüm sergilediği ve 62,2 puan seviyesinde gerçekleştiği bildirildi.

IHS Markit ekonomistlerinden Chris Williamson, sanayi üretiminde gözlemlenen bu artışın, yılın ikinci çeyreğinde bölge ekonomilerinin hızla toparlandığını gösteren güçlü bir işaret olduğunu söyledi.

Mayıs ayı verilerinde çok dikkat çekici bir diğer hususun da, fabrikalardaki siparişlerin zamanında teslim edilememesi ve piyasadaki talebe tam olarak yetişilememesi olduğunu söyleyen Williamson, bu durumun üretimdeki büyümeyi miktar frenlediğini belirtti.

Öte yandan pandemi nedeniyle girdi maliyetlerinin ciddi oranda yükseldiği ve Nisan ayında 82,2 puan olan girdi maliyetleri endeksinin Mayıs ayında 87.1 puana yükseldiğine dikkat çekildi.

Bu maliyet artışlarının kısmen sanayiciler tarafından karşılanabilmekle beraber, yine de piyasaya bir miktar enflasyon olarak yansıyabileceği fakat AB Merkez Bankası’nın bu duruma karşı da hazırlıklı olduğu belirtiliyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü