IHS Markit’in Raporuna Göre İngiltere Ekonomisi Son Yılların En Moralsiz Günlerini Yaşıyor

22 Kasım 2019

IHS Markit’in İngiltere satın alma yöneticileri bileşik flaş endeksi bugün (22 Kasım 2019) yayınlandı. Brexit’in yarattığı belirsizlik ortamına önümüzdeki günlerde parlamento için yapılacak seçimlerin de eklenmesiyle birlikte, ekonomiye ilişkin parametreler son yılların en dip seviyelerine geriledi.

Raporda hem imalat hem de hizmet sektörlerinde yaşanan düşüşün Kasım ayında daha da hızlandığı ve İngiltere ekonomisinin her çeyrek dönemin sonunda düzenli olarak %0.2 oranında daralmakta olduğu görüldü.

Araştırmada, geçtiğimiz ay 50.0 olan hizmetler sektörü endeksinin 48.6’ya gerilediği, daha önce 49.6 olarak ölçülen imalat sektörü endeksinin ise 48.3’e indiği bildirildi.

Geçen ay 50.0 olan ve hizmetler ve imalat sektörlerinin toplamını ifade eden bileşik endeks değeri de son üç yılın en düşük seviyesine, 48.5 puana geriledi.

Raporun yayınlanmasının ardından İngiliz Sterlini Euro karşısında hızla değer kaybederek, son dokuz günün en düşük seviyesine geriledi, on yıllık tahvil fiyatları da beş baz puan düştü.

IHS tarafından bugün açıklanan flaş raporun nihai versiyonunun 2 ve 4 Aralık tarihlerinde yayınlanacağı öğrenildi. Raporun flaş ve nihai versiyonları arasında veri bazında artı eksi 0.7 puan fark olabileceği belirtildi.

50 puanın ortalama olarak kabul edildiği satın alma yöneticileri endeksinde,  ortalamanın altındaki rakamlar ekonomik daralmayı, ortalamanın üzerindeki rakamlar ise büyümeyi ifade ediyor.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü