IKEA Firması Almanya Ve İspanya’da Dokuz Adet Güneş Parkı Satın Alıyor

06 Nisan 2022

Dünyadaki IKEA mağazalarının çoğunun sahibi olan Ingka Group firması, Almanya ve İspanya’da dokuz adet fotovoltaik güneş parkı satın almak için anlaşmaya vardı. Firmanın bu dokuz proje için 340 milyon avro ödediği ve bu sayede her iki ülkede tükettiği enerjiden daha fazlasını üretebilir bir kapasiteye sahip olarak, iklim pozitif statüsüne kavuşacağı bildirildi.

Dünyadaki en büyük mobilya perakendecisi konumunda olan Ingka Group firmasından 6 Nisan Çarşamba günü yapılan açıklamada, 440 megawatlık  toplam kapasitesi olan, dokuz adet güneş parkının Alman ARGE firması Enerpac’tan satın alacakları duyuruldu.

Parklarda üretilecek enerjinin her iki ülkedeki tüm IKEA mağazaları ve depoları için ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlamaya yeteceği belirtilen açıklamada, bu sayede Ingka Group firmasının her iki ülkedeki faaliyetlerinin karbon nötr statüsün de ötesinde iklim pozitif olacağı bildirildi.

Markanın imtiyaz sahibi olan IKEA mağazaları, Ingka Group firmasına verdikleri franchise üzerinden faaliyetlerini yürütüyor. IKEA 2030 yılına kadar sera gazı salınımını azaltarak tamamen iklim pozitif bir marka olmayı hedefliyor.

Ingka firmasından yapılan açıklamanın devamında, İspanya ve Almanya’daki güneş parkı projelerinin bu yılın sonuna doğru inşaat aşamasına geleceği ve altı aylık inşaat sürecinin 2023 yılına sarkacağı bilgisi verildi.

Şu anda 14 ülkede toplam 547 rüzgar türbini, 10 güneş parkı ve IKEA mağazaları ve depolarının çatılarındaki 935 bin güneş panelini bünyesinde barındıran Ingka Group firması, dört terawat saat enerji üretme kapasitesine sahip bulunuyor.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü