İklim Borcu ve Adalet: Gerçekten Ne Kadar Borçluyuz?

11 Kasım 2021

On yılın en önemli iklim görüşmeleri bu hafta İskoçya'nın Glasgow kentinde 26. BM İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP26) devam ederken, iklim finansmanı kaçınılmaz olarak ana konuşma noktalarından biri olacak. Sanayileşmiş dünya, karbondan arındırma ve net sıfıra doğru küresel geçişi hızlandırmak için gelişmekte olan ülkelere mali yardım gönderme sözü verdi, ancak şimdiye kadar ilerleme çok az oldu. İklim adaleti ve eşitliği giderek daha büyük fikirler haline geldikçe, buraya nasıl geldiğimizi sormaya değer.

BM'nin Kopenhag'daki 2009 iklim zirvesinde, sanayileşmiş dünya, daha yoksul ülkelerin iklim değişikliğine uyum sağlamasına yardımcı olmak için uluslararası finansal destek veya iklim finansmanı sağlamak için bir anlaşmaya vardı. Bu karar, iklim değişikliğine karşı en savunmasız ulusların, küresel sıcaklık artışının gelişmekte olan dünya üzerindeki yıkıcı etkilerini en aza indirmek için kısa ve uzun vadede yeterli kaynaklara erişmelerini sağladı.
 
Zengin ülkeler, sonunda, 2020'den başlayarak, gelişmekte olan dünyada uyum ve dayanıklılığa yılda 100 milyar ABD doları ayırma sözü verdiler. Ancak, 2021 itibariyle, sanayileşmiş dünya, sözünü yerine getirmekte olağanüstü bir şekilde başarısız oldu.

Kaynak: euractiv.com
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü