İklim Zirvesi Öncesinde Avustralya’dan Hidrojen Yakıt Hamlesi Geldi

20 Eylül 2021

Karbon emisyon hedeflerinin yetersizliği konusunda uluslararası platformlarda eleştirilere maruz kalan Avustralya hükümetinden 20 Eylül Pazartesi günü yapılan bir açıklamada, temiz enerji kaynaklarının yaygınlaşması amacıyla yeni hidrojen yakıt projeleri için sağlanacak destek ve teşvik paketlerinin arttırılacağı duyuruldu.

Başbakan Scott Morrison tarafından yapılan açıklamada, projelerin desteklenmesi için ayrılmış olan fonlara 150 milyon Avustralya dolarının daha ek olarak aktarılacağı ve böylece hidrojen projeleri için ayrılan destek fonlarının toplamının 464 milyon Avustralya dolarına ulaşacağı belirtildi. Ülkede şu an beş adet olan yeni hidrojen yakıt projelerinin sayısının da yediye çıkacağı ve bu projelerin ve onlara ait fizibilite raporlarının fonlardan destekleneceği öğrenildi.

Enerji Bakanı Angus Taylor ile birlikte ortak açıklama yapan Başbakan Morrison, Avusturalya’da hidrojen enerjisi sanayisini geliştirmeye ilişkin atılımları hızlandırma kararı aldıklarını söyledi. Hidrojen yakıtını dünyada en düşük maliyetle üretmek iddiasında olduklarını belirten Morrison, bu temiz enerji kaynağını ulaşımdan imalat sanayisine kadar birçok alana yaygınlaştırmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Avustralya hükümeti Kasım ayındaki Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi öncesinde, 2050 yılında sıfır emisyona ulaşılması ve 2030 yılı için %26 azaltma hedefinin %28’e çıkarılması yönündeki kendilerine yönelik uluslararası baskılara direnç gösteriyor.

Bu hedef ve oranları kabullenmemekle birlikte, emisyon kontrolü için teknolojik yatırımlara parasal destek sözü veren Avustralya hükümeti, hidrojen yakıtı ve havadan karbon toplanarak yer altına depolanması gibi projeler için önümüzdeki on yıl boyunca harcanmak üzere 18 milyar Avustralya doları fon ayırdığını duyurmuştu.

Düşük faizli kredilerle birlikte yaklaşık 1,2 milyar dolarlık fon tutarının hidrojen yakıt projelerine ayrılacağı ve böylece hidrojen yakıtının kilogram fiyatının 2 doların altına çekilmesinin hedeflendiği öğrenildi.

Öte yandan ülkedeki sektör temsilcileri ve yatırımcılar hidrojen teknolojisini karlı ve ticari boyutta uygulanabilir kılmak için hükümet tarafından ayrılan bu yardım miktarlarının yeterli olmadığını belirtiyorlar. Aynı tip projeler için Alman hükümetinin 8 milyar avro fon ayırmış olduğu da verilen bilgiler arasında yer alıyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü