İngiliz Hükümeti Hidrojen Enerjisi Yatırımları İçin Yeni Strateji Planını Açıkladı

17 Ağustos 2021

İngiltere hükümeti 2030 yılına kadar yaklaşık 3 milyon hanenin doğalgazdan düşük karbonlu hidrojen enerjisine geçişinin sağlanması amacıyla yeni bir stratejik plan hazırladığını duyurdu.

17 Ağustos Salı günü yapılan resmi açıklamada, planlanan hedefin 5 Gwh toplam kapasiteye sahip yeni yatırımlar içereceği belirtildi. Yatırımlarda yeşil ve mavi hidrojen teknolojilerinin her ikisinin de kullanılacağı açıklandı. Yeşil hidrojen suyun elektrolizi teknolojisini kullanırken, mavi hidrojenin ise buhar ve doğalgaz kullanarak hidrojen elde etme yöntemi olduğu biliniyor. Yeşil hidrojenin aksine, mavi hidrojen teknolojisinin sıfır emisyonlu olmadığı, ancak atık karbondioksitin depolanarak başka üretim süreçlerinde tekrar kullanıma sokulduğu açıklandı.

İngiltere’de hidrojen ekonomisinin yaklaşık 900 milyon sterlin civarında olduğu ve 2030 yılına kadar 9 bin kişiye daha ek istihdam olanağı sağlayacağı ve 2050 yılına gelindiğinde hidrojen enerjisi sektöründeki ekonomik büyüklüğün 13 milyar sterline ulaşacağı tahmin ediliyor.

Hükümet tarafından yeni stratejinin bir parçası olarak hidrojen projelerindeki maliyetleri düşürmek ve kur farkı sözleşmeleri (CfD) üzerinden yatırımları teşvik etmek amacıyla hangi projelerin hangi tür desteklerle yürüyeceği konusunda danışma kurulları oluşturulacağı belirtildi.

Açıklanan bir diğer bilgiye göre, hükümet uygun yatırım projelerine CfD şeması altında, enerjiyi satabilecekleri bir minimum fiyat garantisi verecek ve jeneratör işleten firmalar açık eksiltme yöntemi ile CfD kontratı ihalelerine girecekleri bildirildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü