İngiltere AB Üyeliği Döneminden Kalan Çelik İthalatı Kotalarının Süresini Uzatıyor

23 Haziran 2022

İngiltere’de hükümet çelik sektörünü korumak amacıyla geçtiğimiz yıl beş ayrı çelik ürün grubu için getirdiği kota ve tarife uygulamasının iki yıl daha uzatılması için 23 Haziran Perşembe günü bir öneri sundu.

Yaklaşık otuz dört bin kişiye istihdam sağlayan ve yıllık iki milyar dolar cirosu olan yerli çelik sanayisini korumak amacıyla, İngiliz hükümeti geçtiğimiz yıl bir dizi yeni mevzuatları uygulamaya koymuştu.

Öneri metninde, “koruma tedbirlerinin kaldırılması durumunda ithalat büyük ölçüde artacak ve İngiltere’deki çelik üreticileri ciddi anlamda ticari tehdit altında kalacaktır” ifadesine yer verildi.

İngiltere geçtiğimiz yıl AB üyeliği döneminden kalan on ayrı kategorideki çelik ürünün kota ve tarifelerini üç yıl boyunca devam ettirme kararı almış fakat beş üründeki korumanın sadece bir yıllığına geçici olarak devam etmesi uygun görülmüştü.

Bugün verilen öneri ile bu beş ürünün de iki yıl daha koruma altına alınması teklif edildi. Öneri metninde, yakın gelecek vadede çelik ürünlerinde küresel boyutta bir arz fazlalığı yaşanmasının beklendiği de bir diğer gerekçe olarak zikredildi.

İngiltere’nin henüz AB’den ayrılmamış olduğu 2019 yılında, ABD’nin çelik ithalatına %25 kota getirmesinin ardından, normalde ABD varışlı olan çelik sevkiyatlarının AB ülkelerine yönlendirilmesini engellemek amacıyla AB de çelik ithalatına kota uygulamaya başlamıştı.
  
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü