İngiltere Elektrik Şarj İstasyonlarının Sayısını Arttırmak Amacıyla Yeni Yatırımlar Planlıyor

25 Mayıs 2021

İngiltere Enerji Piyası Kurulu (Ofgem) tarafından 24 Mayıs Pazartesi günü yapılan açıklamada, düşük karbonlu yeşil enerji kaynaklarını çoğaltmak amacıyla 200 adet yeni altyapı projesini destekleme kararı aldıkları belirtilerek, bu doğrultuda 425 milyon dolar tutarunda bir fon ayırdıkları belirtildi.

Yapılan açıklamanın ayrıntılarında, alınan kararın 40 milyon sterlin tutarında daha büyük bir yatırım stratejisinin bir parçası olduğu ve bu ilk adım kapsamındaki yatırımların iki sene boyunca devam edeceği belirtildi. Projenin ülkedeki düşük karbon ayak izli ulaşım ve ısınma hedeflerine yönelik bir girişim olduğu açıklandı.

İngiltere’nin halihazırda 2050 yılı itibarıyla karbon salımını sıfıra indirme hedefi doğrultusunda ülkedeki tüm benzinli ve dizel araç üretimlerini 2030 yılına kadar tamamen bitirme kararı almış bulunuyor. Fakat fosil yakıtlardan elektrikli araçlara geçiş sürecinde ülkedeki elektrik ve elektrikli şarj sistemleri altyapısında çok büyük ölçekli yatırımlara ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

Ofgem tarafından yapılan açıklamada, proje kapsamında ülkedeki otobanlar ve ana karayolları üzerindeki bir çok noktalarda hızlı şarj istasyonları kurmak için gerekli olan kablolar ve teknik altyapı sistemlerinin sağlanarak, 1800 adet yeni istasyon oluşturulacağı ve ülkedeki mevcut elektrikli araç şarj kapasitesinin yaklaşık üç kat daha büyümesinin hedeflendiği bildirildi.

Buna ek olarak, şehir ve kasaba merkezlerinde de 1750 adet daha yeni şarj istasyonu kurulacağı belirtilen açıklamada, ağ kapasitesinin artmasıyla birlikte hem ısınmada hem de ulaşımda yenilenebilir enerji kullanımının yaygınlaşacağı belirtildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü