İngiltere Hükümeti Ülkedeki Batarya Yatırımlarını Arttırmak Amacıyla Yatırımcılarla Görüşüyor

16 Haziran 2021

İngiliz hükümetinin, elektrikli araç batarya fabrikası yatırımı konusunda altı ayrı otomotiv ve teknoloji firması ile görüşmeler yürüttüğü bildirildi.

Financial Times gazetesinin 16 Haziran Çarşamba günü yayınladığı habere göre, Ford, Nissan, LG, Samsung ve ayrıca startup firmalarından Britishvolt ve InoBat’ın hükümet ve yerel yönetimler ile fabrika arazisi ve finansal olanaklar konularında görüşmeler yürüttükleri öğrenildi.

İngiliz hükümetinin fosil yakıtlı araç üretimini 2030 yılında, hibrit araçları ise 2035 yılında yasaklamayı planlaması nedeniyle, ülkenin otomotiv sektörü elektrikli araç üretimine geçiş sürecinde bulunuyor.

İngiltere Ticaret ve Sanayi Dairesi’nden bir yetkilinin Financial Times’a yaptığı açıklamaya göre, hükümetin ülkede yeni batarya fabrikaları kurulması konusunda kararlı olduğunu ve bu doğrultuda yatırımcılarla yakın çalışmalar yürütmeye devam edileceğini söyledi.

Ulaşım & Çevre adlı bir lobi kuruluşunun yaptığı çalışmaya göre, Avrupa genelinde kurulması planlanan hali hazırda 38 ayrı batarya fabrikası projesinin bulunduğu ve bunların arasında şu an için İngiltere’de yalnızca Britishvolt firmasının adının geçtiği öğrenildi.

Ford yetkilileri gazeteye verdikleri bilgide, İngiltere’de bir batarya fabrikası kurmak için hükümet ile ön görüşmeler yaptıklarını ve projenin gerçekleşmesi halinde, imal edilecek bataryaları Türkiye’deki otomobil fabrikasında ürettikleri elektrikli Transit kamyonet modelinde kullanacaklarını söylediler.

Nissan firmasının ise şu anda Sunderland’da faaliyette halinde olan mevcut üretim kompleksinin içerisinde bir batarya fabrikası kurma niyetinde olduğu belirtildi.

LG ve Samsung’un da batarya fabrikası konusunda hükümet yetkilileri ile ön görüşmeler yürüten firmalar arasında oldukları, fakat ancak büyük otomotiv firmalarından birisi ile anlaşma yapmak koşuluyla yatırım kararı alabilecekleri bildirildi.

 Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü