İngiltere İmalat Sanayi’nde Moral Artışı Var, Üretim Artışı Yok

22 Ocak 2020

İngiltere Sanayi Konfederasyonu tarafından üç ayda bir düzenli olarak yapılan ve imalat sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin üretime yönelik moralini ölçen anket sonuçları açıklandı. Anket sonuçlarına göre İngiltere’de yapılan son seçimlerden sonra, imalat sektöründeki moral ciddi oranda yükselmekle birlikte, bu durum üretim bantlarına üretim artışı olarak yansımadı.

Kasım, Aralık ve Ocak aylarını kapsayan araştırmada imalat sektöründeki iyimserlik puanı +23 olarak ölçüldü. Bir önceki çeyrek dönem olan Ekim ayı sonunda ise bu rakam -44 olarak kayıtlara geçmişti. +23 puana ulaşan moral endeksinin, 2014 yılından beri ilk kez bu seviyelere yükseldiği belirtildi.

Fakat sektörde yaşanan bu yüksek moral, aynı dönemde gerçek üretim miktarları ile desteklenmediğinden dolayı, uzmanlar bu moral artışının önümüzdeki aylarda ekonomik faaliyetlere aynen yansıması olasılığına çekinceli yaklaşıyorlar.

Uzmanlar İngiltere Merkez Bankası yetkililerinin de önümüzdeki hafta politika faizini belirlemeden önce bu açmaz karşısında bir tercih kullanmak zorunda olduklarını belirtiyorlar.

Sanayi Konfederasyonu’nun baş ekonomistlerinden Anna Leach, fabrika siparişleri ve üretim miktarlarının azalmaya devam ettiğine dikkat çekerek, ekonomi ile ilgili gerçekten iyimser yorumlar yapabilmek için AB ile İngiltere arasında imalat sektörüne zarar vermeyecek bir ticaret anlaşması imzalanmasının zorunlu olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü