İngiltere İmalat Sanayisi Ocak Ayında Toparlandı

04 Şubat 2020

IHS Markit/CIPS tarafından yapılan İngiltere satın alma yöneticileri endeksinin sonuçları Pazartesi günü (3 Şubat 2020) açıklandı.

En son Aralık ayında 47.5 olarak ölçülen imalat sektörü PMI endeksinin Ocak ayında 50.0 puana yükseldiği belirtilen raporda, genel seçimlerin tamamlanmasının ardından siyasi belirsizliklerin azalmasıyla birlikte yeni siparişlerin ve dolayısıyla sektördeki moralin bir miktar yükseldiği ifade edildi.

Geçtiğimiz Mayıs ayından bu yana 50.0 puanın altında seyretmekte olan endeks, Aralık ayında da son yedi yılın ikinci en düşük seviyesine gerilemişti.

İngiliz ekonomisinin %10’ununu oluşturan imalat sektörünün geçtiğimiz Kasım ayına kadar olan on iki aylık dönemde resmi verilere göre yaklaşık %2 oranında küçüldüğü açıklandı.

Raporda dikkat çeken unsurlardan birisi de imalat sektörüne gelen yeni siparişlerin artmasına rağmen, ihracata dönük siparişlerin ise küresel ekonomideki olumsuz şartlara koşut olarak azalmaya devam etmesi oldu.

Raporda ayrıca Brexit sonrası müzakerelerin henüz ne getireceğinin bilinmemesi nedeniyle sektördeki iyimserliğin halen oldukça sınırlı kalmaya devam ettiğine de dikkat çekildi. Özellikle otomotiv sektörünün ve teslimatların tam zamanında olmasını gerektiren diğer imalat sektörlerinin Brexit sonrası ile ilgili derin endişeler taşıdığı belirtilerek, gümrük duvarları, sınır kontrolleri ve benzeri uygulamaların ihracata yönelik üretim yapanlar açısından handikap yaratacağı belirtildi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü