İngiltere, Kritik Minerallerde Avustralya için Fırsatlar Sunuyor

23 Ağustos 2023

Avustralya Doğal Kaynaklar Bakanı Madeleine King, içinde bulunduğumuz haftada yaptığı açıklamada Britanya'nın otomotiv endüstrisindeki değişikliklerin, doğal kaynaklar konusunda olasılıkla Avustralya'da yeni ortaklıkları güdüleyeceğini dile getirdi.

Avustralya-İngiltere Ticaret Odası'nda konuşan King, Birleşik Krallık'ın 2030 yılına kadar benzinli ile dizel olmak üzere yeni otomobil satışlarını sona erdirme politikasının, otomobil fabrikalarının, önemli oranda ender bulunan toprak elementleri ile batarya üretiminde kullanılan mineral kaynaklarına kaçınılmaz olarak gereksinim duyacağı anlamına geleceğini belirtti.

King, "Avustralya ile Birleşik Krallık, birlikte çalışarak büyük yararlar elde edebilir, ayrıca karbon salınımlarının azaltılması ile birlikte vermiş olduğumuz net sıfır karbon salınımına ulaşma sözlerine büyük katkılar sağlayabilir." yorumunda bulundu.

Bakan, karbon salınımlarının azaltılması ile temiz enerjiye geçişte kritik mineraller ile ender bulunan toprak elementlerinin yaşamsal önem taşıyacağını, ayrıca Avustralya'nın hedefinin 2030 yılına kadar gerek ham gerek işlenmiş kritik minerallerin küresel sağlayıcısı olmak olduğunu yineledi.

Bakan King, “Çıkardığımız madenleri yalnızca yurtdışına satmayacağız, aynı zamanda kıyı bölgelerimizde kimyasal işleme yoluyla madenlerimize katma değer katabilecek endüstriler geliştirmeyi planlıyoruz.” diye ekledi.

King ayrıca, “Avustralya'nın çok büyük kritik mineral rezervleri var. Avustralya, yerkürenin en büyük lityum üreticisi, üçüncü büyük kobalt üreticisi, dördüncü büyük ender bulunan toprak üreticisidir.” vurgusunu yaptı.

Madeleine King devamında ise, “Ayrıca önemli oranda alüminyum, nikel ile bakır da üretiyoruz ki elektrikle çalışan taşıt araçları, bataryalar ile güneş panelleri üretmek için sözkonusu minerallerin tümüne gereksinim var.” açıklamasında bulundu.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü