İngiltere’de 2022 Yılında Motorlu Araç Satışlarının Beklentilerin Altında Gerçekleşeceği Öngörülüyor

04 Şubat 2022

İngiltere Motorlu Araç Üreticileri Ve Bayileri Birliği (SMMT) tarafından 4 Şubat Cuma günü yapılan açıklamada, 2022 yılı için öngördükleri motorlu araç satış projeksiyonunu aşağı yönlü revize ettikleri belirtildi. SMMT’yi bu açıklamayı yapmaya zorlayan nedenler arasında piyasadaki hayat pahalılığı ve satın alma gücünün azaldığını ortaya koyan verilerle birlikte, tedarik problemlerinin de devam ediyor olması gösterildi.

Açıklanan yeni projeksiyona göre, 2022 yılında motorlu araç satışlarındaki artışın %15 civarında olacağı ve 1,897 milyon adet civarında gerçekleşeceği öngörüldü. Bunun gerçekleşmesi durumunda bile, 2022 yılı satışlarının pandemi öncesindeki 2019 yılının %18 gerisinde kalacağı hesaplanıyor.

SMMT’den geçtiğimiz Ekim ayında yapılan bir açıklamada, yine yukarıda bahsedilen gerekçelerle, 2022 yılında satılacak motorlu araçların 1,96 milyon adet civarında olacağı öngörülmüş ve 2023 yılında da 2 milyon adedin geçilebileceği belirtilmişti.

Bugün yapılan açıklamanın devamında, 2022 yılı Ocak ayındaki sıfır kilometre araç satışlarının geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla %27,5 arttığı fakat 2020 yılının ise %23 gerisinde kaldığı bildirildi.

Şahsi kullanım için alınan binek otomobil kayıtlarının %64 arttığı ve satılan her beş araçtan birisinin bataryalı olduğu da verilen bilgiler arasında yer aldı.

İngiltere’de bu yıl sonuna kadar satılacak sıfır kilometre araçlar içerisinde elektrikli olanların pazar payının dörtte bir oranına yükselmesi bekleniyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü