İngiltere’de Ağustos Ayında Otomobil Üretimi Arttı

27 Eylül 2019

İngiltere Otomobil Sanayicileri Cemiyeti  (SMMA) tarafından bugün (26 Eylül 2019) açıklanan verilerde, Ağustos ayında otomobil üretiminin geçen yıla kıyasla %3.3 arttığı bildirildi. Son on beş aydır ilk kez kaydedilen üretim artışına neden olarak otomobil fabrikalarının Mart ayında Brexit’in gerçekleşeceğine dair beklentilerinden dolayı tatillerini Nisan ayına çekmeleri ve normalde tatil dönemi olarak kabul ettikleri Ağustos ayında ise üretime devam etmeleri gösterildi.

Bu kararın alınmasının ardından, SMMA verilerine göre Nisan ayında otomobil üretimi %44.5 azalmış, ancak Brexit’in tekrar Ekim sonuna ertelenmesi ile birlikte de yapılan hamle boşa gitmişti.

Verilere bakıldığında, Ağustos ayında iç talebin de %15.2 artması ile birlikte, otomobil üretimi %3.3 lük bir artışla 92,158 adet olarak gerçekleştiği görüldü.

Cemiyet Başkanı Mike Hawes ise sadece söz konusu verilere bakarak sektörle ilgili iyimser yorumlar yapmanın mümkün olmadığını belirterek, sektördeki düşüş trendinin son bulmadığını, ticaret savaşları ve sektörün küresel düzeyde içinden geçmekte olduğu teknolojik değişim sancılarının devam etmekte olduğunu söyledi.

Bütün bu sorunlara ek olarak İngiltere’nin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi belirsizlik ortamına da dikkat çeken Hawes, AB’den ayrılma sürecinde uluslararası ticaretin serbest ve sorunsuz bir şekilde devamını sağlayacak bir anlaşma imzalanması için Hükümet ve Parlamento’nun her zamankinden fazla gayret göstermesine ihtiyaç duyduklarını da sözlerine ekledi.

 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü