İngiltere’de GDO’lu Şeker Pancarı Tartışmaları Devam Ediyor

25 Şubat 2021

İngiltere'nin Çiftçilik ve Çevre Bakanı George Eustice Salı günü yaptığı açıklamada, gen düzenlemenin İngiltere'nin şeker pancarı sektöründe kilit bir rol oynayabileceğini söyleyerek, teknolojiyi kapsayan düzenlemelerin hafifletilmesine verdiği desteği yineledi.

Eustice, Ulusal Çiftçiler Birliği'nin yıllık konferansına verdiği demeçte, şeker pancarı sektörünün bu yıl yaprak bitleri tarafından yayılan ve pancar verimini ve şeker içeriğini düşürebilen virüs sarısı ile büyük sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Gen düzenleme, doğal olarak meydana gelebilecek değişiklikleri hızlandırmayı amaçlarken, genetik modifikasyon (GM), genetik materyalin bir türden diğerine geleneksel üreme teknikleri kullanılarak gerçekleşemeyen transferini içerebilir.

Eustice "Virüs sarısı gibi bazı teknik zorluklara yönelik çözümlerin çoğu, ticari olmayan bir şeker pancarında veya hatta bir yem pancarında bulunabilecek bir özelliği alıp diğer tarafa taşıyabileceğiniz daha hızlı, daha hedefli yetiştirme tekniklerini kullanmakta yatıyor. Bunun şeker endüstrisinin keşfetmeye istekli olduğu bir şey olduğunu biliyorum ve onları bu konuda desteklemek istiyoruz.” dedi.

İskoçya ve Galler'deki her iki tarım bakanı, İngiltere'deki düzenlemeleri kolaylaştırma planları hakkındaki çekincelerini dile getirdi.

Gen düzenlemenin savunucuları, yöntemin geleneksel yetiştirmeye eşdeğer görülebileceğini, ancak birçok kez daha hızlı olduğunu ve zararlı böcek ilaçlarının kullanımını sınırlayabileceğini savunuyorlar. Gen düzenleme, Avrupa Birliği'nde genetik modifikasyonla aynı düzenlemeye tabi tutuldu, ancak İngiltere'nin AB'nin yörüngesinden ayrılışını tamamlamasından birkaç gün sonra, 7 Ocak'ta bu kuralları hafifletmek için bir kamuoyu istişare başlatıldı.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü