İngiltere’de İmalat Sektörü Eylül Ayı PMI Verileri Açıklandı

01 Ekim 2021

IHS Markit/CIPS tarafından İngiltere için hazırlanan Eylül ayı satın alma yöneticileri endeksi (PMI) açıklandı. Özellikle imalat sektörünün geçtiğimiz Şubat ayından bu yana en zayıf durumda olduğu ve tedarik zincirlerinde kırılmalar ve istihdam kıtlığı sorunlarıyla boğuştuğu bildirildi.

İngiltere’de Ağustos ayında 60,3 puan olan imalat sektörü PMI endeksi, Eylül ayında art arta dördüncü düşüşünü de gerçekleştirerek 57,1 puanda kaldı.

PMI endeksine ilişkin raporda, teslimatlardaki gecikmelerinin rekor seviyelerde olduğu, istihdam kıtlığı yaşandığı, Brexit ve virüs salgınına bağlı olarak tedarik zincirlerinde ciddi kırılmalar meydana geldiği ve özellikle nakliye şoförleri ve liman hizmetleri temin etme konularında darboğazlar yaşandığı bilgileri yer aldı.

Ayrıca İngiltere’de yeni ihracat siparişlerinin son sekiz aydır ilk kez azaldığı, istihdam artışının Ocak ayından bu yana en düşük seviyede olduğu ve küçük ölçekli imalatçıların istihdamda kesintiye gittikleri bildirildi.

Tedarik zincirlerinde oluşan darboğaz nedeniyle imalat girdisi fiyatlarının ve enflasyonunun da rekor sayılabilecek seviyelere yükseldiği öğrenildi.

Daha önce %2’lik enflasyon beklentisinde olan İngiltere Merkez Bankası’nın geçen haftaki açıklamasında, TÜFE’nin yılsonuna kadar %4’ün üzerine çıkmasını bekledikleri ifade edilmiş ve pandeminin başından bu yana ilk kez faiz artış sinyali verilmişti.

Öte yandan bütün bu mevcut problemlere karşın, araştırmaya katılan imalat firmalarının önümüzdeki aylar için iyimser bir bakış ortaya koydukları ve ankete katılanların %62’lik bir oranla üretimlerinde artış bekledikleri belirtildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü