İngiltere’de İmalat Sektörü Üretimi Yılın Son Çeyreğinde Önemli Ölçüde Azaldı

20 Aralık 2022

İngiltere Sanayi Konfederasyonu (CBI) tarafından 19 Aralık Pazartesi günü açıklanan verilere göre, imalat sektörü üretimi ve ihracat siparişleri Ekim ve Aralık ayları arsındaki üç aylık dönemde azaldı. Yüksek enflasyon ve küresel ekonomideki zayıflık gibi unsurların söz konusu düşüşte etken rol oynadığı belirtildi.

Açıklanan verilere göre, yeni siparişler endeksi Kasım ayında ölçülmüş olan -5 puan değerinden Aralık ayına gelindiğinde -6 puan seviyesine geriledi. Bu rakamın 2020 yılının Eylül ayından bu yana kaydedilen en düşük seviye olduğu bildirildi.
Reuters anketine katılan ekonomistler, yeni siparişler endeksinin -9 puana kadar gerileyebileceği öngörüsünde bulunmuşlardı.

Öte yandan esas büyük ölçekli düşüşün yurtdışı siparişlerde yaşandığı görüldü. İhracat siparişleri endeksi Aralık ayında -19 puana kadar geriledi.

CBI Baş Ekonomist Vekili Anna Leach, yüksek enflasyonun piyasa talebi üzerindeki aşındırıcı etkisinin artık çok net bir şekilde gözlemlenmeye başladığını belirterek, yılın son çeyreğinde imalat sektöründeki üretim miktarının son iki yılın en güçlü ivmesi ile azaldığına dikkat çekti.
  
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü