İngiltere’de İmalat Sektöründeki Sanayi Siparişlerinde Şubat Ayında Artış Kaydedildi

19 Şubat 2021

İngiltere Sanayi Konfederasyonu (CBI) tarafından 19 Şubat Cuma günü yapılan açıklamada, imalat sektöründe faaliyet gösteren firmaların sipariş defterlerinde virüs salgınının başlangıcından bu yana ilk kez bu ay artış kaydedildiği ve üretim miktarlarının da daha stabil bir seyre girmeye başladığı bildirildi.

CBI tarafından açıklanan sanayi siparişleri aylık bilanço tablosuna göre, Ocak ayında -38 olan endeks, Şubat ayında -24’e yükseldi. Bu değerin 2020 yılının Şubat ayından bu yana kaydedilen en yüksek seviye olduğu, fakat halen uzun vadeli ortalama değer olan -14’ün altında seyretmeye devam ettiğine dikkat çekildi.

Fabrikalardaki üretim faaliyetlerinin de henüz tam olarak düzenli bir şekle giremediği, fakat önceki kapanmalarla kıyaslandığında, faaliyetlerin daha az kesintiye uğramış olduğu belirtildi.

Sektördeki firmaların önümüzdeki üç ay için üretim beklentileri endeksi ise -2 puana yükseldi. Geçtiğimiz Ocak ayında bu rakam -24 olarak kayıtlara geçmişti.

Geçtiğimiz Ocak ayında İngiltere kamuya açık tüm işyerlerini üçüncü kez kapatma kararı almış, evden çalışmanın pratik olmadığı durumlarda ise çalışanların sınırlı bir şekilde ofislerine gitmelerine izin verilmişti.

Raporda, imalat sanayisindeki alt sektörlerin çoğunda sipariş artışları kaydedildiği, fakat özellikle otomotiv, gıda ve içecek sektörlerinde sert düşüşler bildirilmesi nedeniyle genel endeksin aşağıya gittiği belirtildi.

CBI raporunda ayrıca, 1 Ocakta yürürlüğe giren yeni gümrük mevzuatı nedeniyle gıda ve içecek sektörlerinin en olumsuz etkilenen sektörlerin başında geldiği bildirildi.

CBI tarafından hazırlanan çalışmanın, 27 Ocak ile 12 Şubat tarihleri arasında yapıldığı ve imalat sektöründe faaliyet gösteren 296 firmanın katılımı ile gerçekleştirildiği öğrenildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü