İngiltere’de Nisan Ayında Otomobil Üretiminde Rekor Düşüş

30 Mayıs 2019

İngiliz Motorlu Araç Üreticileri Derneği tarafından yapılan açıklamada İngiltere’de otomobil üretiminin Nisan ayında geçen yıla kıyasla %44,5 oranında azaldığı belirtildi. Nisan ayında üretilen otomobil sayısı 70.971 adet olurken, bu miktarın küresel ekonomik krizin yaşandığı on yıl öncesinden bu yana gerçekleşen en düşük üretim miktarı olduğuna dikkat çekildi.

İngiltere’de geçtiğimiz 29 Mart’ta gerçekleşme ihtimali olan anlaşmasız bir Brexit durumunda yaşanabilecek kaos ortamından ve bu ortamın tedarik zincirlerini tamamen bozması durumunda oluşacak etkilerden kaçınabilmek adına, otomobil fabrikaları geçtiğimiz ay üretimlerini durdurmuşlardı. Bu tarih daha sonra hükümet tarafından 31 Ekim’e ötelenmiş olsa da, geç gelen bir karar olduğu için otomobil üreticileri planlarını yeniden gözden geçirme ve düzeltme olanağı bulamamışlardı.

Sanayicilerin tepkisini dile getiren Dernek Başkanı Mike Hawes, bugünkü rakamların Brexit’in neden olduğu belirsizliğin sektöre ne kadar büyük bir darbe vurduğunun kanıtı olduğunu belirterek, hem sanayicilerin hem de sektördeki işçilerin çok zor günlerden geçmekte olduklarını sözlerine ekledi.

İngiltere’ye ait resmi istatistikler iş yatırımlarının 2018 yılının her bir çeyreğinde azaldığını ancak bu yılın başında hafif bir düzelme eğilimine girdiği gösteriyor. Ekonomik büyümenin devamını sağlayan faktörün ise tüketici harcamaları olduğu görülüyor.

Dünyanın beşinci büyük ekonomisi konumunda bulunan İngiltere’de otomobil üretimi, toplam imalat sanayiinin %9 unu oluşturuyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü