İngiltere’de Otomobil Satışları 2021 Yılında Pandemi Öncesindeki Dönemin %29 Altında Kaldı

10 Ocak 2022

İngiltere’de sıfır kilometre araç satışları 2021 yılında bir önceki yıla kıyasla %1,0 artış gösterirken, bu satış rakamları pandemi öncesindeki 2019 yılı ile kıyaslandığında %28,7 oranında azalmış olduğu gözlemlendi.

İngiltere Motorlu Araç Üreticileri Ve Bayileri Birliği (SMMT) tarafından 6 Ocak Perşembe günü açıklanan verilere göre, 2021 yılında satılan sıfır kilometre araç sayısı 1,65 milyon adet oldu. Aylık bazda bakıldığında, 2021 Aralık ayındaki satışların 2020 Aralık ayına göre %18,2 azaldığı bildirildi.

Birlik Başkanı Mike Hawes, pandemi nedeniyle 2021 yılının da sektör açısından çok zor geçtiğini ve fabrikaların yarı iletken yonga tedarikinde yaşanan darboğazdan dolayı üretim miktarlarını büyük ölçüde kısmak zorunda kaldıklarını söyledi.

SMMT tarafından yapılan projeksiyonda, 2022 yılının Ekim ayında İngiltere’de yeni otomobil satışlarının 1,96 milyon adede ulaşacağı, fakat bu rakamın bile 2019 yılındaki pandemi öncesi satış rakamı olan 2,3 milyon adedin altında kalacağı öngörüldü.

Otomotiv sektörü küresel çapta tedarik zinciri darboğazlarından en çok etkilenen sanayilerin başında geliyor. Avrupa’nın en büyük otomobil pazarı konumunda olan Almanya’da bile satışların geçen yıla kıyasla %10,1 oranında azaldığı bildirildi.

SMMT tarafından yapılan açıklamada, sektör açısından en olumlu olan gelişmenin ise elektrikli araçlarda yaşandığı ve geçtiğimiz yıl satılan bataryalı otomobil sayısının 190 bin adede ulaştığı belirtildi. Bu rakamın son beş yılda satılan bataryalı araç sayısının toplamından fazla olduğu ve 115 bin adet satılan hibrit araçlar da hesaba katıldığında, yeni nesil araç satışlarının toplam satış içerisindeki payının %18,5 oranına ulaştığı açıklandı.

İngiltere’de hükümet tarafından daha önce alınan bir kararla fosil yakıtlı araç satışları 2030 yılından itibaren yasak hale gelecek, ancak bazı hibrit sistemli araçların satışlarına 2035 yılına kadar devam edilebilecek.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü