İngiltere’de Otomobil Satışları Nisan Ayında Tarihi Seviyelere Geriledi

07 Mayıs 2020

İngiltere Otomobil Üreticileri Ve Bayileri Birliği (SMMT) tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre Nisan ayında otomobil satışlarının rekor seviyede gerilediği bildirildi. SMMT tarafından Salı günü (5 Mayıs 2020) açıklanan raporda Nisan ayında otomobil satışlarının bir önceki yıla göre %97 azaldığı ve bu ölçekteki bir düşüşün en son 1946 yılının Şubat ayında yaşandığına dikkat çekildi.

Koronavirüse karşı alınan tedbirler çerçevesinde Mart ayının ortalarından beri Avrupa genelinde bir çok şirketin faaliyetleri durmuş ve vatandaşların hareket imkanları büyük ölçüde kısıtlanmış bulunuyor. İngiltere’de ise Başbakan Boris Johnson’ın tedbirleri kademeli olarak gevşetme takvimini bu hafta içinde açıklaması bekleniyor.

SMMT’nin verilerine göre Nisan ayında satışı yapılan 4321 adet yeni otomobilin %80’i şirketler üzerine kaydedildi. SMMT geçtiğimiz Ocak ayında 2.25 milyon adet olarak belirlediği yıl sonu satış tahminini de 1.68 milyon olarak revize etti. Yıl sonunda bu tahminin gerçekleşmesi durumunda, İngiltere’de otomobil satışları yıllık bazda son otuz yılın en düşük seviyesine gerilemiş olacak.

İngiltere’nin en büyük ihracat kalemi olan otomotiv sanayisinde virüs salgınına bağlı zararın sekiz milyar sterline ulaşacağı öngörülen SMMT raporunda, sektörde yılbaşından bu yana üretimin %14, satışların ise %43 oranında azaldığı duyuruldu.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü