İngiltere’de Otomobil Satışlarında Toparlanma Başladı Fakat Ticaret Hacmi Halen 2019 Yılının Gerisinde

04 Haziran 2021

İngiltere’de yeni kayıtlı otomobil satışları, Mayıs ayında bir önceki yıla göre %674 oranında artış gösterdi. Geçtiğimiz yıl galeriler ve bayilerin pandemi nedeniyle tamamen kapalı olduğu hatırlatılarak, söz konusu artışta baz etkisinin ağırlığına dikkat çekildi. Ayrıca Mayıs ayındaki bu sıçramaya karşın, satış rakamlarının halen 2019 yılının gerisinde olduğu da belirtildi.

İngiltere’de geçtiğimiz yılın Mayıs ayı boyunca pandemi nedeniyle tamamen kapalı kalan otomobil bayileri ve galeriler, bu yıl 12 Nisan tarihinde tekrar kapılarını açıp, yüz yüze müşteri kabul etmeye başladılar.

İngiltere Motorlu Taşıt Üreticileri Ve Bayileri Birliği (SMMT) tarafından açıklanan verilere göre, geçtiğimiz yıl Mayıs ayında 20.247 adet otomobil satılmışken, bu yıl ticari filo taleplerinin de artmasıyla satış rakamı Mayıs ayında 156.737 adede yükseldi. Ancak bu rakamın yine de 2019 yılında gerçekleşen 183.724 adedin altında kaldığı görüldü.

İngiltere’nin de otomotiv sanayisinde yaşanmakta olan yarı iletken yonga sıkıntısının etkisinde olduğu ve son aylarda birçok fabrikada otomobil üretim miktarlarının azaldığı bildirildi.

SMMT Başkanı Mike Hawes, piyasadaki ticari güven algısında bir miktar artış olduğunu ve bunun ekonomik toparlanma olarak yansıdığını, ancak önümüzdeki dönemde pandemi yardımları kesilse bile bu durumun devam ettirilebilir hale getirilmesi ve mutlaka piyasaya tüketici talebi olarak geri dönüş sağlanmasının gerekliliğine işaret etti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü