İngiltere’de Otomobil Üretimi Kasım Ayında %1.4 Oranında Azaldı

23 Aralık 2020

İngiltere’de otomotiv sektörüne ilişkin Kasım ayı verileri İngiltere Motorlu Araç Üreticileri Birliği (SMMT) tarafından 23 Aralık 2020 Çarşamba günü açıklandı. Otomobil üretiminin bir önceki aya göre küçük bir miktar azaldığı, fakat 2020 yılının başından itibaren hesaplandığında ise, üretim miktarının üçte bir oranında azalmış olduğu bildirildi. Kovid 19 virüs salgını ve anlaşmasız Brexit şoku olasılığının piyasa üzerinde yarattığı gerginlik, üretim düşüşüne neden olan etkenler arasında sıralandı.

Açıklanan verilere göre otomobil üretimi Kasım ayında yıllık bazda %1.4 oranında azalarak, üretilen toplam otomobil sayısı 106,243 adette kaldı. 2020 yılının başından Kasım ayı sonuna kadar olan dönemdeki üretim kaybının ise %31’e ulaştığı bildirildi.

Birlik Başkanı Mike Hawes basına yaptığı açıklamada, otomobil üretimindeki düşüşün Kasım ayında da devam etmesinin sektör açısından elbette üzücü ve düşündürücü olduğunu, fakat şu anda bundan daha vahim olan konunun ise, Brexit sürecinin önümüzdeki yılın başından itibaren otomotiv sektörünü zora sokacak bir şekilde gerçekleşme olasılığının halen devam ediyor olmasıdır şeklinde konuştu.

SMMT tarafından yapılan kurumsal açıklamada ise, “Londra ile Brüksel arasında gümrüksüz ticareti olası kılan bir anlaşmanın 31 Aralık tarihinden önce imzalanması durumunda bile, otomotiv sektörünün gerekli hazırlıkları tamamlaması ve yeni işleyiş için hazır hale gelmesi mümkün görülmemektedir” denildi.

SMMT’nin açıklamasının devamında, küresel ticareti ilgilendiren bir uluslararası anlaşmanın, mevcut ticaretin işleyişinde aksamalara yol açmamak için bazı önemli konuları mutlaka dikkate alan ve netleştiren maddeler içermek zorunda olduğuna dikkat çekildi. Yapılacak anlaşmada, hibrit araç ve batarya ticaretinde menşe kurallarına ilişkin eşik değerlerin esnek olması, tedarikçi zincirlerinin yeni duruma uyum sağlayabilmesi için aşamalı bir geçiş hakkı tanınması ve tedarikçi beyanları konusunda her iki tarafa da 12 aylık bir geçici muafiyet dönemi sağlanması gibi hususlarının, mutlaka yer alması gerektiği belirtildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü