İngiltere’de Otomobil Üretimi Kasım Ayında Yıllık Bazda %5,7 Oranında Artış Gösterdi

23 Aralık 2022

İngiltere Motorlu Araç Sanayicileri Ve Bayileri Birliği (SMMT) tarafından 23 Aralık Cuma günü açıklanan verilere göre, Kasım ayında otomobil üretimi yıllık bazda %5,7 oranında artış gösterdi. Özellikle yarı iletken yonga başta olmak üzere, tedarik sorunlarının devam ettiğine ve Kasım ayındaki artışa rağmen, üretim hacminin halen pandemi öncesindeki seviyelerin %25 daha altında seyrettiğine dikkat çekildi.

SMMT tarafından paylaşılan rakamlara göre, Kasım ayında toplam 80.091 adet otomobil üretildi. Bu rakamlara göre son yedi ayın altısında otomobil üretiminde üretimde artış yaşandı.

SMMT Başkanı Mike Hawes, tedarik sorunları, pandemi nedeniyle oluşan deniz aşırı kapanmalar ve diğer bazı yapısal sorunlar nedeniyle 2022 yılının büyük kısmında üretimin olumsuz etkilendiğini fakat tüm bu problemlerin 2023 yılında önemli ölçüde hafifleyeceğine ilişkin umut verici göstergeler bulunduğunu söyledi.

Bataryalı ve hibrit enerjili araç üretimindeki artış %18,3 oldu ve Kasım ayında bu tip araçlardan toplam 29.318 adet üretildi. Bu segmentteki araç üretimi ilk on bir ayda yıllık bazda %2,9 oranında arttı.

İç piyasaya yönelik üretim %59;1’lik bir artışla 20.206 adet olurken, ihracata yönelik üretim ise %5’lik bir düşüşle 59,885 adette kaldı.

Kasım ayındaki istatistik verileri pandemi öncesindeki beş yıllık ortalama değerler ile kıyaslandığında %44,1’lik bir üretim kaybını ortaya koydu. 2019 yılı ile kıyas yapıldığında ise %25,7’lik bir kayıp gerçekleşti.
  
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü