İngiltere’de Otomobil Üretimi Şubat Ayında Son On Üç Yılın En Düşük Seviyesine Geriledi

28 Mart 2022

İngiltere Motorlu Araç Üreticileri Ve Bayileri Birliği (SMMT) tarafından 25 Mart Cuma günü yayınlanan verilere göre, otomobil üretimi Şubat ayında bir önceki yıla kıyasla %41 oranında azaldı.

Şubat ayında üretilen toplam otomobil sayısı 61.657 adet olurken, bu rakamın 2009 yılından bu yana en düşük aylık rakam olduğu ve geçen yılın Şubat ayında üretilen 105 bin adetin de çok altında kaldığı açıklandı.

SMMT tarafından daha önce yayınlanan verilerde de, 2021 yılının otomobil üretimi açısından çok kötü bir dönem olduğu ve üretim miktarının 1956 yılındaki seviyeye gerilediği görülmüştü.

SMMT Başkanı Mike Hawes, sektörün 2022 yılına yeni bir umutla girdiğini, fakat beklenen toparlanma sürecinin halen başlamadığını söyledi. Sektörün artan enerji fiyatlarının altında ezilmemesi için acil tedbir alınması gerektiğini belirten Hawes, şirketlerin küresel boyutta rekabet edebilirliğinin sürmesi gerektiğine vurgu yaptı.

SMMT’nin aylık sektörel raporunda, Rusya ile Ukrayna arasındaki anlaşmazlık ve bunun küresel yansımalarının olumsuz etkilerine de dikkat çekildi. Her iki ülkenin de otomotiv sektöründe kullanılan elektrik telleri, alüminyum, paladyum ve nikel gibi önemli hammadde ve bileşenlerin tedarikçileri oldukları hatırlatılarak, krizin deva etmesi durumunda bu malzemelerin tedariklerinde de sorunların baş gösterebileceği belirtildi.

Açıklanan diğer verilere göre, Şubat ayında üretilen otomobillerin yaklaşık dörtte birinin elektrikli ya da hibrit araçlardan oluştuğu bildirildi.

Pandemi öncesinde İngiltere’de otomobil üretiminin yaklaşık %10’unu karşılayan Honda firması geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklamada, Swindon kentindeki fabrikasını kapattığını açıklamış ve buna neden olarak da, ürettiği otomobillere olan talebin Avrupa genelinde azaldığını gerekçe göstermiş ve konunun Brexit ile bir ilişkisi olmadığını ifade etmişti.
 
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü