İngiltere’de Otomobil Üretimi Temmuz Ayında %21 Arttı

27 Ağustos 2020

İngiltere Otomobil Üreticileri Ve Bayileri Birliği (SMMT) sektöre ilişkin Temmuz ayı verilerini 27 Ağustos 2020 tarihinde basına yaptığı açıklama ile duyurdu. Açıklanan verilere göre İngiltere’de otomobil üretimi Temmuz ayında kuvvetli bir yükseliş kaydetti fakat yıllık temelde bakıldığında, üretim rakamlarının yine de geçen yılın Temmuz ayı rakamlarının çok altında kaldığı görüldü. Karantina tedbirleri nedeniyle otomobil üretimi Nisan ayında neredeyse durma noktasına gelmişti.

Temmuz ayında üretilen toplam otomobil sayısı Haziran ayına göre %51 oranında bir artış kaydederek 85,696 olarak kayıtlara geçti. Fakat bu rakam 2019 yılının Temmuz ayı üretiminin %21 gerisinde kaldı.
Veriler üzerine açıklama yapan SMMT Başkanı Mike Hawes, Haziran ayından itibaren küresel piyasaların yeniden açılması ve İngiltere’deki otomobil fabrikalarının da kademeli olarak üretime başlaması ile birlikte üretim miktarlarında da toparlanma sürecinin başladığını söyledi. Bu durumun ilkbahardaki karantina süreci ile kıyaslandığında kayda değer bir iyileşme olduğunu belirten Hawes, buna rağmen genel görünüme ve geleceğe ilişkin beklentilere belirsizliklerin egemen olduğuna dikkat çekti.

İngiltere, ekonomik daralma konusunda diğer birçok gelişmiş ülkeyi geride bırakarak yılın ikinci çeyreği itibarıyla %20.4 oranında küçüldü. Resmi rakamlara göre imalat sanayi içerisinde krizden en olumsuz etkilenen nakliye ekipmanları sektörü oldu ve sektördeki üretim miktarı neredeyse yarı yarıya azaldı.
SMMT verilerine göre İngiltere’de yılın ilk altı ayındaki otomobil üretim miktarı 1954 yılındaki seviyeye gerildi.

SMMT tarafından yapılan açıklamada genelde İngiliz ekonomisinin, özelde ise otomotiv sektörünün salgının etkilerinden yavaş yavaş kurtularak bir iyileşme sürecine girmeye başladığı fakat Brexit konusundaki belirsizliklerin hem ekonomi hem de sektör üzerinde çok daha büyük riskler oluşturmaya devam ettiğine dikkat çekildi.

İngiltere’nin Brexit sonrası geçiş süreci takviminin süresinin yılsonunda biteceği hatırlatılarak, yeni bir geçici takvim sürecine ilişkin imza aşamasında henüz hiçbir taslak bulunmadığına dikkat çekiliyor.

Uygulamaya girecek olan gümrük tarifelerinin hem sektör üzerinde hem de sektörde çalışan binlerce insan üzerinde yıkıcı etkileri olacağını belirten Mike Hawes, İngiltere ile AB arasındaki müzakerelerde her iki tarafın da tüm güçleriyle bu konuyu ele almalarının zorunlu hale geldiğini sözlerine ekledi.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü