İngiltere’de Otomotiv Sanayicileri Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarına Acil Yatırım Yapılması Konusunda Hükümete Bir Çağrıda Daha Bulundular

16 Şubat 2022

İngiltere Motorlu Araç Üreticileri Ve Bayileri Birliği (SMMT) 16 Şubat Çarşamba günü İngiliz hükümetine bir çağrıda bulunarak, elektrikli araç şarj istasyonlarının sayısının arttırılması için somut hedefler açıklanmasını ve piyasa koşullarının denetlenmesi ve asgari standartların belirlenmesi amacıyla da yeni bir resmi düzenleme organı kurulmasını talep etti.

SMMT’den yapılan açıklamada, şarj istasyon altyapısının geliştirilmesi için yedi maddeden oluşan bir plan hazırladıkları bildirildi.

Söz konusu planın ulusal düzeyde koordine edilen bir şarj altyapısını ve başta kamusal şarj istasyonlarına olmak üzere, şarj teknolojilerine büyük montanlı yatırımlar yapılması gibi konuları ihtiva ettiği öğrenildi.

Şarj İstasyon Kurumu (OfCharge) adında bir düzenleyici kurumun oluşturulmasını da talep eden SMMT yetkilileri, bu kurum üzerinden istasyonlardaki şarj fiyat seviyelerinin ve asgari standartların denetlenmesini önerdiler.

İngiltere’de hükümet, 2030 yılı itibarıyla fosil yakıtlı araç üretiminin son bulacağına ilişkin bir karar almış ve Avrupa Komisyonu da aynı konuda 2035 yılını kendisine hedef olarak belirlemişti.

Ancak, otomotiv sanayicileri ve bazı sivil toplum kuruluşları, bu hedeflerin mevcut şarj istasyonu yatırım hızları ile tutturulabilmesinin olası olmadığı yönünde uyarılarda bulunuyor ve özellikle kamusal şarj istasyonlarının sayısının azlığı nedeniyle müşterilerin elektrikli araçlara geçiş konusunda çekinceli davrandığına dikkat çekiyorlar.

Diğer Avrupa ülkelerinde ve ABD’de de benzer durumların geçerli olduğu ve vatandaşların büyük çoğunluğunun akşamları araçlarını sokaklara park etmek zorunda olduklarından dolayı, kamuya açık alanlardaki şarj istasyonlarına gereksinim duydukları belirtiliyor.

SMMT’nin açıklamasında, 2019 ile 2021 yılları arasında elektrikli araç satışlarının %280 oranında arttığı, buna karşılık şarj noktalarının sayısındaki artışın ise sadece %70 seviyesinde olduğu bildirildi.

Açıklamanın devamında, şarj istasyonlarının sayısı ve ulaşılabilirliği konusunda birtakım bölgesel farklılıkların da giderek büyümekte olduğuna dikkat çekildi ve altyapı planlamaları esnasında bu durumun da öncelikli olarak göz önünde bulundurulmasının gerekli olduğu ifade edildi.


Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü