İngiltere’de Otomotiv Sektöründeki Her Üç Firmadan Birisi İşçi Çıkartmaya Başladı

15 Ekim 2019

İngiltere Motorlu Taşıt Üreticileri Ve Bayileri Birliği tarafından sektöre ilişkin 158 şirket arasında yapılan bir anket çalışmasının sonuçları açıklandı. Araştırma sonuçlarına göre sektörde faaliyet gösteren her üç firmadan birinin istihdam sayısını azaltmakta olduğu görüldü. Yaklaşmakta olan Brexit sürecinden en çok etkilenen sektörlerden birisi olan otomotiv sektöründe, geçtiğimiz sene bu oranın sekizde bir düzeyinde olduğu belirtildi.

Araştırmaya göre şirketlerin %80’i AB’nin dışında kalınması durumunda sektörün geleceği konusunda çok endişeli olduklarını ifade dereken, üçte ikisi ise, yatırım söz konusu olduğunda, İngiltere’deki tesislerine yatırım yapmayı düşünmeyeceklerini belirttiler.
 
Durumun vahim olmakla birlikte, AB’den anlaşmalı bir şekilde çıkılması şartıyla sorunların çözülebileceğini belirten Birlik Başkanı Mike Hawes, sektörün mümkün olduğu kadar yumuşak bir geçişe ihtiyaç duyduğunu söyledi.

İngiltere’nin ihracat gelirinde en büyük pay sahibi olan otomotiv sektöründeki firmalar, Brexit’in anlaşmasız olması durumunda DTÖ tarafından taşıtlar için uygulanan %10 tarifeye tabi olmanın yanı sıra, ekstra gümrük kontrolleri ve sınır geçişlerinde gecikmeler ve benzeri problemler yaşanacak olmasından dolayı da endişeliler.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü