İngiltere’de Perakende Satışları Aralık Ayında Sürpriz Bir Artış Gösterdi

22 Aralık 2022

İngiltere Sanayi Konfederasyonu tarafından 21 Aralık Çarşamba günü yayınlanan verilere göre, perakende sektöründe Aralık ayında sürpriz bir canlanma gerçekleşti. Fakat artan hayat pahalılığının devam etmesi nedeniyle tüketim harcamalarının 2023 yılında tekrar azalmaya başlaması bekleniyor.

CBI tarafından hazırlanan ve perakende sektöründe olup, cari yıl içerisinde cirolarının arttığını veya azaldığını belirten firmaların orantılarını gösteren ‘dağılımsal ticaret endeksi’ Aralık ayında +11 puana yükseldi. Bu değer Kasım ayında -19 puan olarak ölçülmüştü. Reuters ekonomistler anketinde ise Aralık ayının -23 puan ile kapanacağı öngörülmüştü.

Öte yandan sektör firmalarının önümüzdeki Ocak ayı beklentileri sorgulandığında, perakende ticaret endeksinin -17 puana gerileyeceği öngörüldü.

İngiltere’de tüketici fiyatları enflasyonunun Kasım ayında son 41 yılın rekorunu kırarak %11,1’e çıkmasının ardından, Aralık ayında bir miktar gevşedi. Fakat İngiltere Merkez Bankası enflasyonun önümüzdeki aylarda da yüksek seyrini sürdürmesini ve ancak 2023 yılının sonlarına doğru önemli ölçüde bir düşüş trendine girmesini bekliyor.

İngiltere’nin Kasım ayı resmi perakende satış hacmi verilerine bakıldığında, benzin ve mazot hariç, toplam perakende satış hacminin geçtiğimiz yıla kıyasla %5,9 oranında azaldığı gözlemleniyor.

CBI’nın yaptığı bu araştırma 24 Kasım ile 12 Aralık tarihleri arasında toplam 50 adet perakende zinciri firmasının katılımı ile gerçekleştirildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü