İngiltere’de Sanayi Siparişleri Son On Yılın En Düşük Seviyelerine Geriledi

29 Temmuz 2019

İngiltere Sanayi Konfederasyonu (CBI) tarafından yapılan açıklamada, yılın ikinci çeyreğinde İngiltere’de yurt içi ve yurtdışı yeni fabrika siparişlerinde sert bir düşüş gerçekleştiği belirtildi. Küresel ekonominin içinde bulunduğu olumsuz şartlar ve Brexit ile ilgili endişelerin yoğunlukla dile getirildiği açıklamada, yeni fabrika siparişlerindeki düşüşün 2009 yılındaki finansal krizden sonra yaşanan en sert düşüş olduğuna dikkat çekildi.

İmalat sektöründe faaliyet gösteren 291 firma ile yapılan anket sonucuna göre de, ekonomiye iyimser bakışın 2016 yılındaki Brexit referandumundan beri en düşük seviyeye gerilediği ve şirketlerin yatırım harcama planlarının azaldığı görüldü.

Sanayi Konfederasyonu Baş Ekonomisti Rain Newton Smith, imalat sektöründeki yeni sipariş, istihdam, üretim ve yatırım gibi en önemli parametrelerin tümünde bir kötüye gidiş olduğuna dikkat çekerek, İngiltere’de göreve gelecek yeni Başbakanın birincil önceliğinin Brexit anlaşmasını Ekim ayından önce sağlıklı bir şekilde tamamlamak olması gerektiğini söyledi.

İngiltere’nin takvim gereği 31 Ekim’de Avrupa Birliği’nden ayrılması gerekiyor. Theresa May’den boşalan Başbakanlık koltuğunun en kuvvetli adayı olan Boris Johnson, Avrupa Birliği’nin tekrar müzakere seçeneğine yanaşmaması durumunda, bir anlaşma olmaksızın AB’den ayrılma fikrine de olumlu baktığını daha önce kamuoyuna açıklamıştı.

Konfederasyonun araştırma sonuçlarından bir diğerine göre de, henüz tamamlanmamış olmasına rağmen, Temmuz ayında bile sanayi siparişleri endeksinin -34’e düştüğü görüldü. Haziran ayı sanayi sipariş endeksi ise -15 olarak
gerçekleşmişti.

Kaynak: Reuter web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü