İngiltere’de Sanayi Üretim Endeksi Son 40 Yılın En Düşük Seviyelerine Geriledi

22 Haziran 2020

İngiliz Sanayi Konfederasyonu’nun (CBI) hazırladığı sanayi üretimi endeksi çalışmasına ilişkin sonuçlar bugün (22 Haziran 2020) kamuoyu ile paylaşıldı. Açıklanan verilerde İngiltere’de ikinci çeyrek dönemde sanayi üretiminin tarihsel rekor seviyelere gerilediği görüldü.

CBI verilerine göre geçtiğimiz Mayıs ayında -62 olarak ölçülen İngiltere sanayi siparişleri endeksi, Haziran ayında küçük bir miktar yükselişle -58 olarak ölçüldü. Fakat ölçülen bu değerin salgın öncesindeki değerlerin çok altında olması ve özellikle de ihracata yönelik sanayi siparişlerinin son kırk üç yılın en düşük seviyelerine gerilemiş olmasına dikkat çekildi.

Ocak ile Mart ayları arasındaki birinci çeyrek dönemde toplamda -54 olarak ölçülen sanayi üretim endeksi, Nisan ve Haziran ayları arasındaki dönem sonunda ise -57 puana geriledi. Bu puan, ilk kayıtların tutulmaya başlandığı 1975 yılından bu yana gerçekleşen en düşük seviye olarak kaydedildi. Yine resmi istatistiklere göre, sanayi üretiminin Nisan ayında bir önceki yıla göre %28.5 oranında azaldığı açıklanmıştı.

İmalat sektöründe faaliyet gösteren firmaların önümüzdeki üç aylık dönem için (Temmuz-Eylül) daha az kötümser bir bakış sergiledikleri belirtilen CBI raporunda, sektör temsilcilerinin hali hazırda -49 olan imalat sektörü üretim endeksinin önümüzdeki dönemde yaklaşık -30 seviyesine yükselmesini bekledikleri ifade edildi.

Raporda ayrıca, İngiltere’nin uzun vadeli sanayi üretimi endeksi ortalamasının +8 olduğu ve son dönemde gerçekleşen en sert düşüşlerin otomotiv, makine ve metal sektörlerinde yaşandığı da belirtildi.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü