İngiltere’de Sıfır Kilometre Otomobil Satışları Mayıs Ayında %21 Oranında Azaldı

06 Haziran 2022

Motorlu Taşıt Üreticileri Ve Bayileri Birliği (SMMT) tarafından 6 Haziran Pazartesi günü yayınlanan verilere göre, İngiltere’de sıfır kilometre otomobil satışları Mayıs ayında %21 oranında azaldı. Bu veri son otuz yılın ikinci en düşük Mayıs ayı satış rakamı olarak kayıtlara geçerken, gerçekte piyasa talebinin güçlü olduğu fakat tedarik problemleri ve üretimdeki gecikmeler nedeniyle talebin karşılanamadığı bildirildi.

SMMT yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, Mayıs ayında toplam 124.394 adet yeni araç satıldığı belirtilirken, elektrikli araç satışlarında %18 oranında bir artış olduğu ve yeni trafiğe çıkan her sekiz araçtan birisinin elektrikli olduğu bildirildi.

SMMT Başkanı Mike Hawes, basına verdiği demeçte, sıfır kilometre araç pazarında Mayıs ayının da sıkıntılarla geçtiğini belirterek, otomotiv sanayisinin halen küresel tedarik sorunları ile boğuşmaya devam ettiğini ve tüm bu olumsuzlukların yanı sıra, elektrikli araç satışlarının ümit vadeden tek unsur olarak öne çıktığını söyledi.

SMMT tarafından geçtiğimiz ay yapılan bir açıklamada, yonga tedarikindeki sorunların devam etmesi ve İngiltere’deki hayat pahalılığı nedeniyle bu yıl sonu itibarıyla yeni otomobil satışlarının daha önce yaptıkları tahminin altında gerçekleşmesini beklediklerini ifade etmişlerdi.

İngiltere’de otomotiv pazarının bu yılın ilk beş ayı itibarıyla toplamda %9 oranında daraldığı ve bunun sonucunda geçen yıla kıyasla satılan otomobil sayısında 62.724 adetlik bir azalmanın gerçekleştiği de verilen bilgiler arasında yer aldı.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü