İngiltere’de Üretici Enflasyonunun Önümüzdeki Üç Ay Boyunca Artması Bekleniyor

23 Mart 2022

İngiltere Sanayi Konfederasyonu’nun (CBI) 22 Mart Salı günü yayınladığı anket verilerine göre, önümüzdeki üç ay boyunca fiyat artışı uygulamayı düşünen imalat sektörü firmalarının oranı 1975 yılından bu yana en yüksek seviyeye yükseldi.

Ülkedeki sert enflasyonist baskıyı gözler önüne seren bu araştırmada, Mart ayında imalat sektörü firmalarının %80’inin aldıkları yurt içi siparişlerde üç ay vadeli fiyat artışına gittikleri tespit edildi. Bu oran Şubat ayında %77 düzeyindeydi.

Mart ayında siparişlerin arttığını bildiren firmaların oranında da yükseliş oldu ve Kasım ayında +%26 olan pik seviyesini tekrar yakaladı.

CBI Baş Ekonomisti Anna Leach, araştırma sonuçlarının Mart ayında imalat sektöründe hem siparişlerin hem de üretimin arttığını gösterdiğini, fakat Ukrayna krizinin başlamasıyla birlikte firmaların maruz kaldıkları maliyet baskısının daha da ağır bir şekilde hissedildiğini söyledi.

CBI tarafından 24 Şubat ile 14 Mart tarihleri arasında yapılan bu araştırmaya, İngiltere’de imalat sektöründe faaliyet gösteren 229 adet firmanın katıldığı açıklandı.

CBI’nın fiyat ölçüm sonuçlarının resmi üretici enflasyonu ölçümleri ile aşağı yukarı uyumlu olduğu fakat IHS Markit/CIPS tarafından her ay düzenli olarak yapılan araştırma sonuçlarına göre farklılık gösterdiği belirtildi.
 
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü