İngiltere’de Yüksek Enerji Fiyatlarından Etkilenen Sanayiciler Acil Önlem Çağrısı Yaptılar

07 Ekim 2021

İngiltere’de Enerji Yoğun Sanayiler Grubu (EIUG) adlı meslek kuruluşu, 7 Ekim Perşembe günü hükümete ve ülkenin enerji düzenleme kurumu Ofgem’e hitaben bir açıklama yaparak, yüksek enerji fiyatlarıyla mücadele edilmesi ve önümüzdeki kış kesintiler yaşanmaması için acil tedbir alınması çağrısında bulundu.

İngiltere’de rekor seviyelerde artan enerji fiyatları nedeniyle, özellikle çelik ve gübre sanayisinde faaliyet gösteren firmaların üretim kesintilerine gitmek zorunda kaldıkları ve önümüzdeki kış çeşitli gıda ürünlerinde kıtlık yaşanma olasılığının doğduğu bildirildi.

EIUG’dan yapılan açıklamada, konunun doğal gaz ve elektriğin temin edilebilirliğinin ötesinde, uygun fiyatla temin edilmesinin gerekliliği vurgulanarak, mevcut fiyatlarla İngiliz firmalarının uluslararası piyasada rekabet etmesinin mümkün olmayacağına dikkat çekildi.

İngiltere’nin ulusal enerji kuruluşu National Grid’den de Perşembe günü bir açıklama yapıldı ve önümüzdeki kış aylarında ülkedeki enerji talebinin karşılanmasında sorun yaşanmayacağını umdukları, fakat elektrik arzının talebi sınır seviyelerde karşılayabileceği belirtildi.

Çelik, gübre, kimya, kağıt, cam ve çimento gibi enerji yoğun sektörleri temsil eden EIUG, kesintisiz ve uygun fiyatlı enerji temini için çok acil adımlar atılması çağrısında bulundu.

Elektrik ve gaz enerjilerinin karbondan arındırılma ve yeşil olarak adlandırılma süreçlerinin sektörlere ağır ek maliyet yüklediği belirtilen açıklamada, kendilerini uluslararası rekabetçi ortamda dezavantajlı kılan bu durumun uzun vadede tekrar gözden geçirilerek, bu konuda somut çözüm önerileri sunulmasını bekledikleri ifade edildi.

Enerji maliyetlerinin yükselmesinde birkaç faktör bir arada rol oynuyor. Bunlar arasında Rusya’nın arzı kısması ve çevre kirliliğine neden olan enerji üreticisi firmalarının ödemesi gereken cezaların katlanarak artması ve bu maliyetin nihai olarak firma tarafından son kullanıcıya yansıtılması başta geliyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü