İngiltere’deki Küçük Ölçekli İmalat Firmaları Brexit Sonrasında Tedarik Sorunları Yaşıyor

15 Şubat 2021

İngiltere hükümeti ve AB’nin fon desteği sağladığı özel araştırma ve danışmanlık kuruluşlarından Manufacturing Growth Programme ve South West Manufacturing Advisory Service (SWMAS) tarafından İngiltere’de imalat sektöründe faaliyet gösteren 300 firma arasında yapılan bir anket çalışmasının sonuçları 15 Şubat Pazartesi günü kamu oyu ile paylaşıldı.

İngiltere’de faaliyet gösteren 300 firma arasında yapılan araştırmaya göre, Brexit sonrasında yürürlüğe giren ticari kısıtlamalar nedeniyle firmaların üçte ikisinin hammadde ve yedek parça kalemlerindeki maliyetlerinin arttığı ve yine firmaların büyük çoğunluğunun, yeni mevzuatlar nedeniyle iş akış süreçlerinde aksamalar yaşadıkları belirtildi.

SWMAS Genel Müdürü Nick Golding tarafından basına yapılan açıklamada, Brexitin hemen ardından, firmaların tedarik zincirleri içerisinde yer alan tüm kalemlerin fiyatlarında ani sıçramalar gerçekleştiği ve firmaların ihtiyaç duyduğu yabancı menşeli hammaddelerin teslim terminlerinin de uzadığı belirtildi.

Araştırmaya dahil olan firmaların %65’i üretim maliyetlerinin yükseldiğinden şikayet ederken, %54’ü ise AB ülkelerine yaptıkları ihracat esnasında zorluklarla karşılaştıklarını belirttiler.

İngiltere hükümet yetkilileri tarafından konu ile ilgili yapılan yorumda ise, söz konusu şikayet ve problemlerin her yeni sürecin başlangıcında yaşanması olağan sorunlar çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. Geçtiğimiz hafta yapılan bir açıklamada da, Brexit sonrasındaki bu geçiş sürecinde sıkıntılar yaşayan küçük ölçekli firmalara 20 milyon sterlin tutarında bir destek ödemesi yapılacağı belirtilmişti.

Ay başında İngiltere Merkez Bankası tarafından yayınlanan bir raporda ise, dış ticarette Brexite bağlı olarak gelişen aksamalar nedeniyle birinci çeyrekte ülke ekonomisindeki üretim miktarının yaklaşık 5 milyar sterlin tutarında bir kayıpla, %1 oranında küçüleceği ve İngiltere’nin dış ticaretinin de uzun vadede %10’a kadar azalabileceği öngörülmüştü.

İngiltere’deki Brexit taraftarları ise, AB dışındaki ülkelerle yapılan ticarette İngiltere’nin kendi oluşturduğu ticari kurallarını empoze edebileceğini ve ülke içindeki ticari yönetmelik ve mevzuatların düzenlenmesi noktasında daha bağımsız davranabileceği için, uzun vadede daha avantajlı bir ticari konum elde edilebileceğini savunuyorlar.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü