İngiltere’nin Çelik Devlerinden British Steel İflasın Eşiğinde

21 Mayıs 2019

İngiltere’deki çelik sanayiinin devlerinden, ülkenin ikinci büyük çelik üreticisi konumundaki British Steel firmasının iflasın eşiğinde olduğu ve acilen 30 milyon sterlin tutarında devlet kredisi sağlanmaması durumunda ardından yaşanacak gelişmelerin şirketin tasfiyesine kadar gidebileceği bildirildi.

Greybull Capital adlı yatırım danışmanlık firmasının sahibi olduğu Kuzey İngiltere’nin Scunthorpe şehrinde yerleşik British Steel şirketinin 5 bin civarında personeli bulunuyor. Yine aynı bölgede yerleşik yaklaşık 20 bin kişinin de şirketin tedarik zinciri içerisinde faaliyet gösterdikleri ve ekonomik olarak şirkete bağımlı oldukları belirtiliyor.

Bir devlet şirketi olarak faaliyet göstermekte iken 1988 yılında özelleştirilen ve bir müddet sonra Tata Steel firması tarafından satın alınan British Steel, 2016 yılında zarar etmekte iken, 1 sterlinlik sembolik bir fiyatla Greybull danışmanlık şirketinin mülkü olmuştu. Greybull’un zarar etmekte olan sanayi kuruluşlarını satın alıp, rehabilite ederek tekrar satmak konusunda uzmanlaşmış bir danışmanlık şirketi olduğu biliniyor.

British Steel’in İngiliz Hükümeti’nden toplam 75 milyon sterlin tutarında kredi istediği, ancak Greybull şirketi tarafından bu miktarın bir kısmının karşılanmasının ardından British Steel’in hükümetten talebinin 30 milyon sterline indiği belirtildi. Bugün (21 Mayıs 2019) akşama kadar kredinin onaylanmaması halinde şirketin İngiliz yasalarına göre kayyum yönetimine geçebileceği belirtiliyor.

Şirketin kayyum yönetimine geçmesi halinde, bu durumun özellikle çalışanlar açısından çok ağır sonuçlar doğuracağını belirten ülkedeki işçi sendikalarının temsilcileri ise bu paranın ödenmesi için hükümete baskı yapıyorlar.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü